Harelbeke installeert drie laadpunten voor elektrische voertuigen

Redactie KW

De stad bereikte een principieel akkoord met Infrax om 9 laadpunten voor elektrische voertuigen te plaatsen tegen 2020. De eerste drie worden binnenkort geïnstalleerd.

Vlaanderen zet in de komende jaren – samen met de lokale besturen – volop in op duurzame mobiliteit. In het kader van de Europese richtlijn ‘Clean Power for Transport’ (CPT) werkte de Vlaamse regering eind vorig jaar een concreet actieplan uit. In dit actieplan wordt onder meer sterk ingezet op laadpalen voor elektrische voertuigen (EV). Tegen 2020 moeten er in Vlaanderen verplicht zo’n 5.000 nieuwe oplaadpunten of 2.500 laadpalen geplaatst worden op publiek toegankelijk domein.

Op basis van een studie is berekend hoeveel laadpalen er bij voorkeur per stad of gemeente nodig zijn om de behoefte aan laadinfrastructuur optimaal te dekken. “Tegen 2020 dienen 96 laadpalen, met telkens twee laadpunten, voorzien te worden. Daarvan zijn er negen in Harelbeke“, luidt het bij Infrax West.

Locatie nog niet beslist

Voor de periode 2016-2017 moeten er in Harelbeke drie laadpalen geïnstalleerd worden. Op vraag van EV-rijders komen er laadpalen in de buurt van hun woonplaats. Infrax maakte een voorstel voor het uitvoeren van het lokale actieplan. Het schepencollege diende dat voorstel goed te keuren tegen 1 september. Wat ook gebeurde.

“Er werd de voorkeur gegeven aan het groeperen van de laadpalen op één locatie aan het station van Harelbeke. Een andere optie is de drie laadpunten op verschillende locaties te plaatsen: aan het station en in de Zuidstraat en Noordstraat“, aldus het collegeverslag. Het college heeft nog geen definitieve beslissing genomen voor de locaties en vraagt advies aan de betrokken stadsdiensten.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier