Gunstige beslissing voor sanering van site Knapen in Zeebrugge

© Benny Proot
Redactie KW

Het college van burgemeester en schepenen van Brugge gaf vandaag een gunstig advies op de adviesaanvraag van OVAM voor het bodemsaneringsproject aan de Knapensite in de Veerbootstraat in Brugge.

De gronden zijn nu nog eigendom van Defensie, maar worden op termijn eigendom van de stad Brugge, klinkt het in een persbericht. Dit vormt een onderdeel van het compromis met beheerder van het hoogspanningsnet Elia, in het kader van het Stevinproject, waarbij de stad de nodige gelden kreeg om de gronden aan te werven.

“Dit terrein vormt één van de elf cruciale plekken om kwalitatieve publieke ruimte te ontwikkelen” – burgemeester Renaat Landuyt

Uit bodemonderzoek blijkt dat enkel de vijver in die mate verontreinigd is dat een verdere sanering van de vijver zich opdringt. Voor de rest van de site blijkt dit niet nodig. “De verontreiniging vormt geen ecotoxicologische risico’s en geen actueel humaan risico, maar wel een potentieel humaan risico”, aldus schepen van Leefmilieu Mieke Hoste. “Daarom dient de waterbodem van de vijver gesaneerd te worden.” De stad dringt aan om de werkzaamheden zo snel mogelijk te laten starten.

Toekomstvisie

Burgemeester Renaat Landuyt reageert tevreden dat ook dit dossier opgelost geraakt. “Deze zone is zeer belangrijk voor Zeebrugge. In de revitaliseringsstudie ‘Toekomstvisie Zeebrugge vandaag en morgen’, die een aantal weken geleden werd voorgesteld, vormt het terrein één van de elf cruciale plekken om kwalitatieve publieke ruimte te ontwikkelen. In de revitaliseringsstudie wordt voorgesteld om op deze plaats een Kustpark te realiseren, die een groene long en kwalitatieve verbinding vormt tussen de Strandwijk en de Stationswijk. Het park moet een breed spectrum aan activiteiten aanbieden, zoals tuinieren, kinderboerderij, zwemvijvers… Hierdoor wordt op een actieve manier de sociale verbinding tussen Strandwijk en Stationswijk versterkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier