Gunstig advies voor ‘slechts’ 51.200 nertsen in kwekerij in Wervik

Redactie KW

De Vlaamse milieuvergunningscommissie gaf aan de bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V) een gunstig advies, zij heeft nu een maand om te beslissen.

De kwekerij is voorzien in de gebouwen van de bloemen- en plantenkwekerij nv Ghesquiere op de Menensesteenweg. Het aantal is alvast opmerkelijk. De eerste aanvraag in maart vorig jaar was voor 161.200 nertsen. De deputatie verleende een vergunning voor 107.000 nertsen en legde de aanvrager bepaalde voorwaarden op. Het zouden er nu dus nog minder worden. Of minder dan één derde van wat eerst is aangevraagd.

Minister was niet aanwezig

De stad en uitbaatster Marleen Ryckebosch van Hotel Te Cathem trokken naar het kabinet van minister Joke Schauvliege die na het indienen van diverse beroepen moet beslissen. De minister was tijdens het overleg wel niet aanwezig. “Wegens een belangrijke vergadering met de Vlaamse regering”, zegt burgemeester Youro Casier die was vergezeld van schepen Bert Verhaeghe (Open VLD). “We zaten aan tafel met twee kabinetsmedewerkers. Dat gesprek van zo’n drie kwartier is zeer goed verlopen.”

Geur- en geluidshinder

“Er werden door de kabinetsmedewerkers veel vragen gesteld en ze noteerden ook veel. We brachten ons standpunt naar voor. We hadden het niet zozeer over het dierenwelzijn, maar over het milieu-technisch aspect in het dossier. Zoals geur- en geluidshinder. Kortom, de impact op de omgeving. Ik heb het gevoel dat er werd geluisterd naar onze opmerkingen.”

Minister Schauvliege moet in principe een beslissing nemen tegen einde maart, begin april. “Ze kan dat ook uitstellen omwille van een geval van overmacht of andere redenen”, aldus de burgemeester.

Tijdens het openbaar onderzoek van dertig dagen werden er vorig jaar 2.335 bezwaarschriften ingediend. Begin november organiseerde Gaia een protestactie.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier