Grote zeehond spoelt aan op strand en blaast laatste adem uit

(Foto JC)
Redactie KW

Vrijdagavond omstreeks 20.30 uur merkten vakantiegangers ter hoogte van de grens Oostende-Bredene een grijze zeehond op het strand.

De zeehond van ongeveer zo’n 170 kg en anderhalve meter lag volledig uitgeput op het strand. Sea Life en de politie werden verwittigd van een ‘dier in nood’. Het duurde even voor de mensen van het Sea Life ter plaatse waren. Ze moesten echter vaststellen dat het dier veel te groot was om mee te nemen. Dat zorgde voor bezorgdheid bij de omstaanders die vreesden voor het leven van het dier.

Eigen kracht in water

Die omstaanders werden echter gerustgesteld door de verantwoordelijke van Sea Life die stelde dat het dier eventjes op adem moest komen. Het dier kan zichzelf redden en zal opnieuw het ruime sop kiezen als het uitgerust is. Er zou pas een probleem ontstaan als de zeehond zaterdag niet van het strand geraakt. De politie werd hiervan op de hoogte gesteld en agenten bakenden de zone af totdat het dier op eigen kracht terug in het water gaat. Zaterdagmiddag lag het dier nog altijd op het strand. Badgasten worden door de politie op afstand gehouden.

(Foto DJ)
(Foto DJ)

Euthanasie

Het opvangcentrum kreeg zaterdag te horen dat de zeehond er nog steeds lag, en ging opnieuw poolshoogte nemen. “De toestand van het dier is fel verslechterd. Daarom hebben we besloten om het dier te euthanaseren”, aldus Jasper Matthis, dierenverzorger bij Sea Life. Dat gebeurt zaterdagavond door een dierenarts. Daarna neemt het departement BMM van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen het dier mee om verder te onderzoeken en een autopsie uit te voeren.

De zeehond kwam waarschijnlijk aan land om te sterven. Het is uitzonderlijk dat een grijze zeeleeuw nu op de Belgische kust strandt. Normaal begeven de dieren zich rond deze tijd aan de Engelse kust. Momenteel is er nog steeds politie aanwezig om het geïnteresseerde publiek en de toeristen op afstand te houden. “De zeehond kan agressief zijn, dus die veiligheidszone is nodig”, weet Jasper Matthis.

(JC/Belga – foto’s JC/DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier