Gronden oude manege in Spiere-Helkijn worden omgetoverd tot speelnatuur

Rik Vandevenne op het terrein dat wordt ingericht als speelnatuur.AXV
Axel Vandenheede

Volgend jaar zullen kinderen en jongeren hun hart kunnen ophalen in Spiere-Helkijn: het terrein achter de oude manege wordt ingericht als speelnatuur, terwijl het Agentschap Natuur en Bos een speelbos wil aanleggen. “We zijn als gemeentebestuur tevreden”, stelt Rik Vandevenne.

De voorbije jaren werkte de gemeente samen met intercommunale Leiedal aan een ruimtelijk uitvoeringsplan Spierebeken. “De bedoeling van dat plan is om te kijken hoe we de vallei van de Spierebeek kunnen opwaarderen“, aldus schepen Rik Vandevenne (LB), bevoegd voor toerisme en jeugd.

“Die vallei is gelegen achter de Sint-Amandswijk en het Nieuw Administratief Centrum, waartoe onder meer de school behoort. Het Agentschap Natuur en Bos heeft op vraag van het gemeentebestuur de nodige gronden gekocht. Geen gemakkelijke opgave, want er moesten tal van eigenaars worden gecontacteerd en overtuigd om te verkopen. Gelukkig is dat nu achter de rug.”

Speeltoestellen

Met de gronden heeft het Agentschap Natuur en Bos grootse plannen. “Daar komt bijvoorbeeld een speelbos met avontuurlijke toestellen, wat een trekpleister zal worden voor kinderen en jongeren. Er komt ook een zachte verbinding tussen het Robecynplein en het Nieuw Administratief Centrum. Voetgangers en fietsers zullen daar zeker mee gebaat zijn. Natuur en Bos heeft intussen een stedenbouwkundige aanvraag ingediend. De werken kunnen dit jaar nog starten.”

“Het speelbos wordt een trekpleister voor kinderen en jongeren”

Met de hulp van de Vlaamse overheid (het Agentschap Natuur en Bos) zal Spiere-Helkijn volgend jaar met andere woorden over een mooi speelbos beschikken. “Als gemeentebestuur zijn we bovendien trots dat we in samenwerking met Stadlandschap Leie Schelde ook een avontuurlijke speelzone kunnen realiseren”, aldus nog de schepen.

“De gemeente kocht onlangs namelijk de oude manege in de Oudenaardseweg aan de kant van het Spierekanaal en de Schelde. Bij die manege is een terrein van zowat 2.000 vierkante meter en dat willen we inrichten als speelnatuur. Ook de gemeentelijke diensten kunnen mee profiteren van deze aankoop: ons depot is te klein geworden voor ons materiaal en zo kunnen we een deeltje naar daar verhuizen.”

Fully Loaded

Wanneer dat zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. “Momenteel is in de manege Fully Loaded gevestigd, een bedrijf dat gespecialiseerd is in airsoft. Tegen de start van de zomervakantie zouden zij verhuisd moeten zijn.”

Fully Loaded heeft intussen een andere site op het oog, maar geeft niets prijs. Zaakvoerder van Fully Loaded is Hannes Degrande die een aantal jaar geleden ‘G’ Goran Staessen lanceerde. De Geluwenaar is bekend van zijn hitje Pret en Roap’n.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier