Groenhovebos in Torhout besmeurd door paardenvijgen

Paardenvijgen in de Torendreef, zelfs op het joggingpad : de 'nestbevuilers' zorgen helaas voor wrevel. © Foto JS
Johan Sabbe

Het is de ruiters gegund dat ze sinds kort ook op zondag met hun paard langs de Torendreef en de Regenbeekweg in Groenhovebos mogen wandelen. En het dient gezegd: veruit de meesten houden zich aan de regels. Maar helaas zijn er ook de nestbevuilers. De manier waarop die de afspraken aan hun laars lappen, zorgt voor wrevel bij joggers en wandelaars.

Vorig weekend was het helaas weer shit in het bos: paardenvijgen pal op de hoofdwegels, her en der op het joggingpad en zelfs op de smalle bospaadjes die voor ruiters verboden terrein zijn.

Het nieuwe toegangsreglement voor Groenhovebos, zoals het recent door de gemeenteraad werd goedgekeurd, is nochtans duidelijk. Ook voor fietsers, die nu in zowel de Torendreef als in de Regenbeekweg altijd welkom zijn. Vroeger was dat niet zo op zon- en feestdagen tussen 14 uur en 19.30 uur. Groepen wielertoeristen en wielerwedstrijden blijven evenwel taboe, want er zijn grenzen aan de draagkracht van het bos.

En dan de ruiters. Die kunnen voortaan elke dag van zonsopgang tot zonsondergang van het provinciale Groenhove Ruiterpad genieten, dat zich langs de genoemde hoofdwegels bevindt, de Torendreef en de Regenbeekweg. Er zijn echter beperkingen: komende uit de Bosdreef dienen de ruiters rechts te houden in de Torendreef, opdat ze noch het joggingpad aan de linkerkant, noch het centrale asfalt zouden bevuilen. Voor de Regenbeekweg geldt dezelfde regel, komende vanuit de richting van de Korenbloemstraat. Bovendien mogen de ruiters enkel stappen met hun paard. Galop en draf zijn niet toegestaan.

Sluizen als oplossing

Honden moeten altijd aan de leiband gehouden worden en de baasjes dienen de uitwerpselen van hun dier op te ruimen en mee te nemen om in een afvalbakje te deponeren. Ze moeten daarvoor een zakje bij hebben. Opvallend: ook de ruiters moeten volgens het reglement de drollen van hun paarden opruimen, al is dat in de praktijk niet evident.

Maar sowieso zouden er geen paardenvijgen te vinden mogen zijn op het asfalt, op het joggingpad en al zeker niet langs de voor paarden verboden bospaadjes. Het stadsbestuur belooft controle op het naleven van het reglement, maar dat is erg moeilijk. Temeer omdat slechts een beperkte minderheid van de ruiters de regels achteloos met voeten treedt. Als de problemen zich blijven voordoen, zal er maar één ding opzitten: de kleine bospaden van sluizen voorzien waar fietsers en ruiters niet doorheen kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier