Groene long van Bissegem krijgt stilaan vorm

Visualisatie; (Ontwerpbureau Omgeving)
Redactie KW

Stadsgroen Ghellinck, de groene long van Bissegem die negen hectaren groot is, wordt door Stad Kortrijk ontwikkeld in samenwerking met Natuurpunt. ‘Ontwerpbureau Omgeving’ uit Berchem kwam het voorontwerp voor de inrichting van deze open ruimte voorstellen aan de bevolking. Ongeveer 60 mensen waren aanwezig.

“Het voorontwerp kwam tot stand op basis van de vele suggesties die de stad kreeg tijdens een bevraging van de bevolking bij de aanplanting van het geboortebos vorig jaar”, aldus gebiedswerker Tim Hautekeete. “Verschillende generaties kwamen aan het woord. Alle 426 voorstellen werden door het studiebureau geanalyseerd en waar mogelijk opgenomen in een voorontwerp voor stadsgroen, waar verschillende thema’s aan bod komen zoals wandelen en fietsen, sport, spel en ontmoeting, plant en dier, boer en tuinder, herwaardering van Hoeve Armengoed en experimenten. “Ons voorstel is hoe het stadsgroen er kan uitzien”, luidt het bij ‘Ontwerpbureau Omgeving’.

Multifunctioneel

Na het voorontwerp loopt er nog een traject op basis van insteken na de toelichting van het bureau. “We zien het terrein als een multifunctionele groenpool”, aldus Kevin Favere van ‘Ontwerpbureau Omgeving’. Het wordt een plaats voor recreatie voor de omwonenden en een ruimte voor natuurontwikkeling. Dat kan gaan van een geboortebos, natuurspeelplaats of boomgaard tot de typische elementen gekoppeld aan Hoeve Armengoed, het agrarische van vroeger zoals het hooiland en de gemengde hagen en een fruitboomgaard die horen bij zo’n oude hoevesite. “Het is een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen recreatieplek met spel, wandelen en fietsen en een plek waar de natuur zijn gang kan gaan.”

Men wil binnen het stadsgroen de karakteristieken van de open kouter, het agrarisch landschap behouden, ook al is natuur en recreatie meegenomen. Het voorontwerp brengt een stadsgroen dat uit alle zijden goed toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. “Het is goed bewandelbaar voor een breed publiek, zowel voor kinderen als voor oudere mensen.”

Speeltuin

Bij het thema experiment komt ook water aan bod. “We hebben dat in de mate van het mogelijke ingebed, want het hemelwater moet opgevangen worden en water levert typische elementen zoals een netwerk van poelen, zodat waterplanten aangetrokken worden. We creëren op die manier een gevarieerde fauna.”

Heel wat Bissegemnaars kwamen naar het infomoment afgezakt.
Heel wat Bissegemnaars kwamen naar het infomoment afgezakt.© EDB

Aan de noordelijke en de westelijke hoek van het stadsgroen zouden hoge bomen zorgen voor een visuele afscherming. Het oostelijke gedeelte zou ingericht worden als een ruim natuurspeelveld. “We kiezen daar niet voor een klassieke speeltuin met een schommel en een glijbaan, maar voor een echte plek om te ravotten, waar kinderen spontaan kunnen fantaseren hoe ze de natuur kunnen gebruiken als speelveld of als kampbouwplaats en waar ze zich vuil kunnen maken. De natuurspeelplaats kan ook een grote ondiepe poel met gevarieerde spelelementen zoals boomstammen en klimelementen bevatten.”

Open karakter

Naast de hoeve is er nog een deel gereserveerd voor woonontwikkeling. “We zorgden als landschapsarchitecten dat het groen niet ingesloten zit door nieuwe bebouwing, maar dat het open karakter rond de hoeve behouden blijft. Een boomgaard en moestuinen moeten daar zorgen voor een landschappelijke overgang.”

Een nieuw voorstel van dinsdag is nog een blotevoetenpad, wat schepen Bert Herrewyn (SP.A) zeker haalbaar vindt. De schepen hoopt om met de eerste inrichtingswerken begin volgend jaar te starten. “Het centrale gedeelte kan snel worden gerealiseerd. Beide zijden zullen we in een tweede fase moeten proberen te realiseren. Het verwerven van gronden is daar nog aan de gang.”

(Els Deleu)

Reacties

Annelies Coussement uit de Mgr. Delaerestraat: “Ideaal voor ons!”

Groene long van Bissegem krijgt stilaan vorm
© EDB

Annelies Coussement wilde absoluut niet ontbreken op het infomoment voor de Bissegemnaren. “De plannen die gemaakt werden zijn ideaal voor ons”, aldus Annelies, die met haar gezin aan de kant van Hoeve Armengoed woont. “Toen we 17 jaar geleden tekenden voor de aankoop van ons huis richtten we ons al tot de Stad Kortrijk om heel zeker te zijn dat het achter ons huis een groene zone zou worden. Dat werd ons toen al beloofd. Ze zijn binnen de stad dus al heel lang van plan om dat te doen. Voor ons is dat ideaal! We zien op de plannen dat men van plan is om een ingang tot het stadsgroen in onze straat te voorzien. We vinden het zeker niet erg dat wandelaars ons huis voorbijkomen, hoor.” (EDB)

Kevin Favere van Ontwerpbureau Omgeving: “Het zicht niet sterk veranderen”

Groene long van Bissegem krijgt stilaan vorm
© EDB

Kevin is landschapsarchitect bij ‘Ontwerpbureau Omgeving’ en woont nu in Gent, maar hij is afkomstig uit Gullegem. “Ik woonde op vijf minuten van het stadsgroen en ken het terrein nog van toen ik kind was. Mijn nicht woont er vlak naast. Een paar jaar geleden kwam ik op Open Monumentendag de hoeve bezoeken. De grootste uitdaging was het ontwerpen van een park voor de omwonenden zelf. Veel mensen wonen hier 10 of 20 jaar of langer en ze zijn gewoon om op een open veld te kijken. Soms is het moeilijk om het uitzicht van de mensen te veranderen. We hebben de openheid in het nieuwe plan goed behouden.” Op de infoavond ondervond Kevin al dat veel mensen tevreden zijn om hun zicht niet kwijt te zijn. “We zijn voorzichtig geweest met de beplanting”, zegt hij. (EDB)

Willy D’heedene uit de Jan Devosstraat: “Jammer van zo’n groot open veld”

Groene long van Bissegem krijgt stilaan vorm
© EDB

Willy D’heedene woont in een zijstraat van de Dokter Dumortierlaan. “Die laan is nu op het einde afgebroken en komt uit op een veld. Nu moet ik via het Waterhoennest een hele toer doen en ik hoop vanuit de Dokter Dumortierlaan rechtstreeks door het groen richting centrum te kunnen gaan.” Wat Willy wel jammer vindt, is dat er een grote open plaats behouden zou blijven midden in het stadsgroen. “Nu heb je al de twee geboortebossen, maar voor de rest komen er maar weinig bomen bij op die plannen. Ik begrijp niet waarom er zo’n groot open veld moet blijven. Ik wil er graag in de groene begroeiing zitten, maar als ik 20 tot 30 meter door het stadsgroen ga, zal ik al in een veld zitten. Ik vrees ook dat de waterpoelen meer leeg dan vol zullen staan.” Willy gaf zijn bezorgdheden door. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier