Griet De Marez van Pacha Mama uit Tielt: “Ik jeun mij als ik mensen help”

Griet De Marez van Pacha Mama: "De geitenwollensokkencultuur ligt al ver achter ons." © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Haar zotte jaren liggen toch al enige tijd achter de rug. Toch heeft Griet De Marez (38) haar aanstekelijke energie en krachtig doorzettingsvermogen nog niet verloren. “Ik verdien geen grote schatten, maar ik jeun mij in wat ik doe. Voornamelijk als ik mensen kan helpen.” Ze baat langs de Ruiseleedsesteenweg de (natuur)winkel Pacha Mama uit. “Meer en meer mensen zijn bezig met ecologie en duurzaamheid.”

Griet De Marez, zus van Katrijn en dochter van Frans De Marez en Linda De Vos, groeide langs de Ruiseleedsesteenweg in Tielt op en volgde tot het vierde middelbaar onderwijs in Sancta Maria in Ruiselede. “Het was daarna toch even aanpassen toen ik wetenschappen-wiskunde in het instituut Heilige Familie in Tielt volgde”, aldus Griet, die de partner van Karel Dewulf is en de mama van de vijf jaar jonge Rocas.

Zaadhandel

Vader Frans had intussen een groothandel in zaden en sproeistoffen, moeder Linda bouwde een natuurwinkel uit en interesseerde zich almaar meer in spiritualiteit en alternatieve voedingsproducten. “Ook gestimuleerd door Velt, door biologisch tuinieren en zo.” Later verhuisde de groothandel naar het industriepark in Ruiselede. Deels gevoed door interesses van haar moeder en het zorgende karakter studeerde Griet A1-verpleegkunde aan Aleydis. “Ik wilde eerst voor huisarts studeren, maar ik denk dat die studies te hoog gegrepen zouden zijn.”

Griet liep voor die studies verpleegkunde stage in Knokke, woonde ook in de badstad en bleef er enkele jaren hangen. “Ik werkte onder meer in een restaurant en een discotheek. Ja, ik heb toen van het leven geprofiteerd en wat zottere jaren gekend.” Vervolgens werkte ze nog drie jaar in de Balta-vestiging in Wielsbeke en keerde in 2004 terug naar Tielt om te werken in de winkel, die door haar moeder tot Pacha Mama was gedoopt. “Daarna is mijn moeder met een B&B in de Ardennen gestart en nam ik in 2007 de winkel volledig over“, zegt Griet.

“Jongeren zijn nu veel meer bewust bezig met natuur en voeding”

Pacha Mama staat voor ‘Voedende Moeder Aarde’. “Ik ben graag bezig. Toen ik in Balta werkte, had ik nog te weinig om handen. Als volledig zelfstandige klop je natuurlijk heel wat uren. Ik doe nu al tien jaar alleen de winkel en hou enorm van mijn job. Het is het liefste wat ik doe. Niet alleen een babbeltje slaan met de klanten, maar hen ook bijstaan in alle vragen die ze hebben. Ik verdien geen grote schatten, maar ik jeun mij enorm. Als ik mensen kan helpen, dan ben ik ook gelukkig.”

Lichaam en milieu

Gezond leven, natuurlijke voedingsproducten: het zijn bekende termen in moderne tijden. “Ik probeer ook daarin een deel mee te gaan. Het idee van de geitenwollensokkencultuur is uiteraard al lang voorbij. Jongeren zijn nu ook veel meer bewust bezig met de natuur, met voeding, met alternatieven. Daarnaast zijn er ook mensen die door een of andere ziekte zich tot ons wenden: zoals mensen die glutenvrije voeding moeten nemen of personen met suikerziekte. Ik volg ook af en toe een cursus of een bijscholing om bij te blijven.”

Vrije tijd is er haast niet. “Ik ben dagelijks open van maandagmiddag tot en met zondagmiddag. Nee, veel vrije tijd is er niet meer. Mijn werk is mijn hobby. Ik ben nu veel meer een huismus geworden, maar ik heb mijn tijd wel gehad. Alles heeft zijn charmes.”

Griet neemt ook deel aan de Tania’s Ladies Night op woensdag 7 maart in Theater Malpertuis. “Mijn moeder zal daar onder meer natuurlijke cosmetica van Saas en Weleda presenteren, naast milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen in 100 procent gerecycleerde plasticflessen. Zo komen we ook in contact met andere mensen en kunnen we tonen wat we hebben. Het gaat om natuurlijke producten, die goed voor lichaam en milieu zijn.”

Tania’s Ladies Night in Theater Malpertuis

Actrice Tania Van der Sanden brengt haar nieuwe voorstelling ‘T.A.N.I.A.!’ en combineert dat op woensdag 7 maart met een ladies night, met een receptie en een inspiratiebeurs. “Tania wil vrouwen op de vooravond van de Internationale Vrouwendag uitnodigen naar dit evenement in Malpertuis”, zegt Marlies Corneillie.

Vanaf 19.30 uur kan je in de foyer van Malpertuis snuisteren in de spullen van enkele standhouders, die creativiteit én duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Ille Danneels van Point de Vie is gek op letters en dat vertaalt zich in originele items. Griet De Marez van Natuurhuis Pacha Mama presenteert natuurlijke cosmetica van Saas en Weleda en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Bij My Vibes vind je huisgemaakte granola en gezonde snacks met de natuur als hofleverancier.

Bij yogateacher Vanessa Demeulemeester van Amba-Amba vind je naast hebbedingen, ook unieke massage-olie voor kinderen. Herboriste Annelies van Pan’s Kruidbar maakt thee en kruidenmengelingen voor jouw state ofmind. Meter van De Traagheid, modejournaliste Veerle Windels, signeert haar boeken en styliste Heleen Rijckaert toont hoe je met tweedehandskledij een nieuwe look creëert.

De toegangsprijs bedraagt 18 euro, 10 euro wordt geschonken aan de vzw Armoede Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier