GO Diksmuide ondernam derde actie voor meer groen

Redactie KW

Op vrijdag 14 maart plantten de leerlingen van de Diksmuidse basisschool W’IJzer en de eerstegraadsklassen van het Atheneum samen een 100 meter lange sneukelhaag, winterlindes, zomereiken en klimplanten aan.

De leerlingen kregen hierbij hulp van het Regionaal Landschap IJzer |& Polder. Zo werd het terrein van het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap (GO!) in de Grauwe broederstraat opnieuw een stukje natuurrijker. Na de aanplant van het speelbos in 2012 en het plaatsen van de wilgenhutten en -tunnels vorig jaar, is dit al het derde jaar op rij dat de school de spade in de grond steekt voor een natuurlijke schoolomgeving.

Mispel, kruisbes en herfstframboos

Het meest in het oog springt nu de 100 meter lange sneukelhaag met wel tien eetbare bessen en vruchten. Over enkele jaren zullen de kinderen kunnen smullen van onder meer frambozen, kruisbessen, witte, rode en zwarte aalbessen, moerbei en mispel.

De zes winterlindes moeten zorgen voor een statige toegangsdreef naar de speelplaats van de lagere jaren en op de kleuterspeelplaats komt er een grote zomereik die schaduw zal bieden aan de kleuters. Ten slotte zullen klimplanten de stenen speelplaats van de kleuters en die van de eerste middelbare graad groener maken.

Kijken door een landschapsbril

Voor en na het planten trokken de leerlingen in groepjes het terrein op voor een heus onderzoek van wat er zoal leeft en groeit in en naast de schooltuin. Ze leerden typische tuinvogelste herkennen, onderzochten kleine en grote waterdiertjes van een nabijgelegen poel en uit de Handzamevaart, stippelden een zintuigenwandeling uit en leerden door een landschapsbril kijken naar de vlakbij gelegen Handzamevallei. Volgend jaar volgt wellicht nog een laatste vergroeningsfase. (PSD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier