Gezocht: 1.000 Bruggelingen die zwerfvuil willen opruimen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De lokale zwerfvuilcampagne ‘Fan van Brugge oltied schoane’ wil duizend Bruggelingen overtuigen om de zwerfvuilgrijper op te nemen

Brugge geniet de reputatie een nette en propere stad te zijn. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de meer dan vierhonderd medewerkers van schepen van Stadsreiniging Philip Pierins (SP.A). Ook elke Bruggeling kan zijn of haar steentje bijdragen. Onder het motto ‘Fan van Brugge oltied schoane’ sluit de stad Brugge zich aan bij Vlaamse campagne tegen zwerfvuil. Die loopt van zaterdag 17 tot en met zaterdag 31 maart.

“Zwerfvuil is zeker geen nijpend probleem op ons grondgebied”, verzekert schepen van Stadsreiniging Philip Pierins (SP.A). “Mijn medewerkers rukken dagelijks uit om Brugge net te houden. Met fraaie resultaten. In de randgemeenten is de situatie soms wat moeilijker, omdat we daar vaak af te rekenen krijgen met de zogenaamde school-snoeproutes. Scholieren durven langs de weg van de snoepwinkel naar de school wel eens papiertjes of blikjes achterlaten.”

Opdat over het hele grondgebied proper zou zijn, daagt het stadsbestuur alle Bruggelingen uit om zijn of haar bijdrage te leveren aan de lokale campagne ‘Fan van Brugge oltied schoane’. “Als stadsbestuur dagen we alle Bruggelingen uit om de handen uit de mouwen te steken en massaal zwerfvuil op te ruimen, zowel in de eigen buurt als in de stad”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). “Dit kan ook op het strand zijn, individueel of samen met buren, kennissen, vrienden, collega’s, de sportclub, jeugdbeweging of het buurtcomité.”

Om de campagne de nodige bekendheid mee te geven, werd een leuk promotiefilmpje gedraaid met acteur Bart Dhondt uit Sint-Pieters in de hoofdrol. Hij speelde mee in onder meer de Eén-serie ‘Tabula Rasa’ en videoclips van Absynthe Minded en Hickey Underworld. In dit filmpje kruipt Dhondt in de huid van zwerfvuilman. Sinds vandaag kun je het filmpje bekijken op de website van de stad Brugge en haar sociale mediakanalen. Zo is er een ingekorte versie voor Instagram. “Daarnaast plaatsen we op de Burg en het Stationsplein een XXL-vuilnisbak waar mensen hun zwerfvuil in kunnen deponeren”, schetst schepen van Preventie Dolores David (sp.a). “In de deelgemeenten komen bovendien bestickerde containers.”

Alle informatie over de campagne is terug te vinden op www.brugge.be en in het stadsmagazine BIS. Via www.brugge.be/fanvanbruggeoltiedschoane kom je te weten waar en wanneer een opkuisactie plaatsvindt. Via deze link is het tevens mogelijk om extra opkuismateriaal te reserveren die de stad in samenwerking met IVBO en Mooimakers voorziet. “De witte zwerfvuilafvalzakken, handschoenen, prikkers, veiligheidshesjes, een bord van ‘Fan van’ en affiches kan iedereen gratis afhalen in de Vrijwilligerscentrale, gelegen aan het Kraanplein 6”, stipt Pierins aan.

(svv)

Inschrijven kan ook via preventie@brugge.be of telefonisch op het nummer 050 44 80 66.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier