Gestopte nertsenkweker uit Langemark herbegint

Op 27 februari was er al eens een manifestatie van dierenorganisaties. Op zaterdag 28 januari 2017 wordt een nieuwe actie gepland. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

François Coffyn is opnieuw begonnen met de kweek van nertsen. Eerder liet hij nochtans verstaan te stoppen.

De nertsenkwekerij van François Coffyn en Olga Mèszaros in een voormalige steenbakkerij langs de oude spoorweg in Langemark is al langer een doorn in het oog van voorvechters van dierenrechten, maar het protest bereikt in februari een hoogtepunt toen de vzw Animal Right er beelden maakte en die online zette. Op de beelden waren onder meer dode en gewonde dieren te zien.

“Inbraak, vervalsing, bedreigingen…”

De beelden leidden tot een manifestatie van Gaia, Animal Rights en andere dierenvrienden bij de nertsenkwekerij op zaterdag 27 februari. Sindsdien bleef het stil, tot Animal Rights in juni een bericht de wereld instuurde dat ze hun slag hadden thuisgehaald en de fokkerij de deuren zou sluiten. “Via enkele sympathisanten die in de buurt wonen, hoorden we dat het sinds februari abnormaal stil was in de nertskwekerij”, zei Nadine Lucas van Animal Rights toen. “We trokken onze stoute schoenen aan en belden de uitbaters onder het mom dat we journalisten waren. Zij bevestigden ons dat ze effectief sluiten.”

“Nog voor de betoging van Gaia en Animal Rights hadden wij al besloten om de zaak op te doeken. Inbraak, vervalsing, bedreigingen… Daar konden wij niet meer tegenop”, klonk het toen bij de uitbaters. “Zulke zaken werken op het gemoed. We hadden de kwekerij nog graag tien jaar verder uitgebaat, maar we konden niet meer.”

Opnieuw voedervrachtwagens

Nu blijkt dat François Coffyn toch weer begonnen is met het kweken van nertsen op dezelfde locatie. Dat blijkt uit een verslag van de milieuinspectie van 8 december dat Animal Rights in handen kreeg. De milieuinspecteurs bezochten het bedrijf nadat ze een telefoontje kregen van Gaia. Gaia vermoedde dat er opnieuw activiteit was in de nertsenkwekerij op basis van telefoons van buurtbewoners, waarin gemeld werd dat er opnieuw voedervrachtwagens waargenomen werden in de buurt van het bedrijf.

De milieuinspecteurs gingen daarop een kijkje nemen. Aanvankelijk werden ze enkele verwelkomd door honden. “De honden zijn de enige levende wezens die we aantreffen. We horen, zien of ruiken geen aanwezigheid van nertsen”, staat in het verslag. “Op 13 december nemen we telefonisch contact met de exploitant. Wanneer we aan zijn echtgenote aan de telefoon de reden van onze oproep kenbaar maken, wordt ingehaakt. Na de middag neemt de exploitant opnieuw contact met ons op en legt uit dat er effectief weer een klein aantal nertsen gehouden wordt. De exploitant zou ons inlichten van zodra opnieuw de volle capaciteit benut wordt.”

Nieuwe actie op 28 januari

Nadine Lucas, voorzitster van Animal Rights, betreurt dat Coffyn opnieuw begint. “De enige manier om dit te stoppen is een verbod op de nertsenfokkerij in Vlaanderen. We organiseren zaterdagmiddag 28 januari een actie bij de nertsenfokkerijen in Langemark en Laarne. Hiermee willen we een signaal geven. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) pleit voor een verbod, maar er is nog altijd geen einddatum bekend.”

François Coffyn konden we vrijdagnamiddag niet bereiken voor een reactie.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier