‘Gele mosterd’ geeft velden in de Westhoek fris zomers kleurtje (en de landbouwers kopzorgen)

© Foto JT
Redactie KW

Wellicht heeft u het ook al opgemerkt bij een rit door De Westhoek of de polders: velden met gele planten die er al weken staan te bloeien, zoals op de foto in Alveringem.

Niet abnormaal, zou je denken bij zulk mooi lenteweer. Maar deze planten, ‘gele mosterd’ genoemd, hoeven nu niet te bloeien. Ze moesten al lang onder de grond zitten, zonder te bloeien, ondergeploegd voor de winter als groenbemester op de akkers. Deze gele mosterd wordt in augustus-september gezaaid, na de hoofdteelt op de akker. Tijdens de eerste winterprik bevriest dan het plantje en sterft het normaal af voor de bloei.

Te laat om onder te ploegen

De landbouwer hoeft het afgestorven plantje dan alleen nog maar onder te ploegen om een natuurlijke bemester te bekomen. Maar vorst hebben we nauwelijks gehad, met als gevolg dat de gele mosterd de winter heeft overleefd en nu overal in bloei staat. Voor de landbouwer is het nu te laat om de planten onder te ploegen, omdat sommige al zaaddragend zijn en ze dus telkens opnieuw weer zullen uitschieten.

Eigenlijk is de plantjes vernietigen met een selectieve sproeistof soms nog de enige optie om de akkers straks opnieuw te kunnen bebouwen. Alleen de bijen profiteren nu van deze bloeiende plantaardige bemester, maar zijn hoofddoel – de bodemstructuur verbeteren en de bemesting van de bodem garanderen waardoor de behoefte aan kunstmest of dierlijke mest afneemt – zal straks sommige landbouwers op extra kosten jagen.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier