Geen steun meer voor kleine natuurreservaten?

Op initiatief van Natuurpunt Zedelgem kwamen een zestigtal natuurliefhebbers hun zorgen duidelijk maken. © EDW
Redactie KW

Als Vlaams Minister Joke Schauvliege de Vlaamse administratie volgt, dan dreigt, volgens Stefaan De Kerpel, heel wat Vlaamse natuur uit de boot te vallen. Volgens Natuurpunt Zedelgem kan het anders.

Vorige zondag waren een zestigtal verontruste natuurliefhebbers ingegaan op de uitnodiging van Natuurpunt Zedelgem om meer aandacht te vragen voor de problematiek van de dreigende beslissing dat de uitbouw van natuurreservaten, zoals we die vandaag kennen, onmogelijk zou worden.

“Zonder dramatisch te willen klinken, het is nu of nooit”, verduidelijkt Stefaan De Kerpel, ondervoorzitter van Natuurpunt Zedelgem. “En het is nog niet te laat! Minister Schauvliege kan hier nog wat aan doen. Er ligt een voorstel op tafel om het nu al ontoereikend natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. De uitbouw van natuurreservaten, zoals we die vandaag kennen, zou onmogelijk worden.”

Enkel Vloethemveld blijft overeind

Daarom komen vzw Durme, Limburgs Landschap en Natuurpunt in actie. “We vragen daarom ook de voorstellen aan te passen. Kleine natuurreservaten zijn ten dode opgeschreven. De steun voor aankoop en beheer van erkende natuurreservaten kleiner dan 10 hectare, wordt geschrapt. Een tweede punt is, dat wandelen of spelen in de natuur voor 40% wordt geschrapt. Natuur die onder bescherming van Europese richtlijnen valt, krijgt nog amper steun voor aankoop en beheer.”

“Concreet wil dit voor Zedelgem zeggen dat enkel het Vloethemveld dus overeind blijft. Plaisiersbos, Doeveren, Hoogveld, de vallei van de Kerkebeek en De Pilse vallen niet onder deze bescherming! De steun voor samenwerking met gemeenten zal dan ook verdwijnen”, besluit Stefaan De Kerpel. (EDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier