Geelwangschildpadden genieten van zomerse temperaturen

Redactie KW

Fietsers en wandelaars die langs de Steengracht in Steenkerke fietsen of wandelen kijken soms raar op als ze naast de karpers ook het kopje zien opduiken van een geelwangschildpad.

Deze exoten, afkomstig uit de Verenigde Staten en het noorden van Mexico, worden na enige tijd te groot om in een aquarium te houden en worden dan dikwijls uitgezet in waterlopen en waterplassen, waar ze trouwens uitstekend aarden in deze ruime biotoop. Er zijn ondertussen tal van ondersoorten op de markt te koop.

Gedumpt

De geelwangschildpad heeft twee horizontale gele strepen op de zijkant van de kop, de geelbuikschildpad heeft een S-vormige, gele streep op de zijkant van de kop. Hun voedsel bestaat uit vlees, vis en waterplanten. Deze soort schildpadden houden geen winterslaap en uiteraard zijn zonnige zomers ideaal om de watertemperatuur hoog genoeg te krijgen zodat ze ook onze vaak lauwe winters probleemloos kunnen doorkomen. Deze koudbloedige dieren worden vaak klein gekocht maar eenmaal hun verblijf ontgroeid, worden ze jammer genoeg gedumpt in onze waterlopen.

Met hun dieet van planten, rivierkreeften, slakken, kikkers, insecten en kleine vissen happen ze een hele brok voedsel van de aanwezige inheemse soorten en verdringen ze andere waterbewoners door hun voedsel af te snoepen. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier