Gedeputeerde Bart Naeyaert: “Provincie wil vuile beken aanpakken”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen wil in de toekomst blijven investeren om de waterkwaliteit van beken en onbevaarbare waterlopen te verbeteren.

Dat zegt de West-Vlaams gedeputeerde voor Integraal Waterbeleid, Bart Naeyaert, vandaag in een reactie op de studie van Natuurpunt. Uit die studie blijkt dat beken in onze provincie slecht scoren.

Met zes noteringen in de top tien scoort West-Vlaanderen op Vlaams niveau enorm zwak als het aankomt op vervuilde beken. “Enerzijds hebben we nog veel afvalwater van huishoudens dat niet gescheiden is van het oppervlaktewater. Er is nog veel ruimte voor verbetering. Tal van steden en gemeenten willen er werk van maken, en vragen subsidies aan bij de Vlaamse overheid, maar het budget is beperkt”, legt Naeyaert uit.

“Landbouw en industrie spelen mee”

“Ook vervuiling door de landbouw speelt een belangrijke rol. West-Vlaanderen is een van de belangrijkste landbouwprovincies in Vlaanderen. Er is ook veel industrie aanwezig in het Leiebekken”, verduidelijkt de gedeputeerde. “Door de grote spreiding van industriële activiteiten kunnen we niet met één waterzuiveringsstation alle problemen oplossen.”

Naeyaert benadrukt wel dat er op veel meetpunten van de Vlaamse Milieumaatschappij de jongste jaren een opmerkelijke kwaliteitsverbetering te noteren is.

Sinds dit jaar is de provincie bevoegd voor het beheer van bijna alle onbevaarbare waterlopen, zo’n 3.600 kilometer. Dat opent perspectieven voor het verbeteren van de waterkwaliteit. “Er zijn nog veel investeringen te doen. We moeten nog meer gaan samenwerken, ook met de VMM. Ik heb nog niet alle gegevens van Natuurpunt kunnen bekijken, maar we nemen de studie zeker mee.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier