“Ganzen werden plotseling gevangen en weggevoerd”

(Foto CR)
Redactie KW

Marvin Porteman begrijpt niet waarom de Canadese ganzen, die op de weidepoel in de Zwanebloemstraat vertoefden, weg moesten.

“Onbegrijpelijk… Jaarlijks komt hier een koppel Canadese ganzen broeden. Dit jaar hadden ze geluk, want ze konden zeven eieren uitbroeden”, vertelt Marvin Porteman, die in de Zwanebloemstraat in Wevelgem woont. “Plotseling stond er echter een vangkooi. Blijkbaar hadden bepaalde buurtbewoners klachten en moesten de ganzen weg. Dat kon perfect gebeuren, want Canadese ganzen zijn uitheems en horen blijkbaar niet thuis in onze contreien.” Marvin geeft ook toe dat hij de kooi gesaboteerd heeft zodat de dieren niet gevangen konden worden. “Ik heb dat niet weggestoken. Ik heb er zelfs een bordje aangehangen waarin ik duidelijk maakte dat ik de kooi gesaboteerd heb.”

Gedood?

Op 16 juni maakte Marvin er kennis met de nieuwe rattenvanger van de gemeente Wevelgem. Die man had de opdracht gekregen om een nieuwe vangkooi te installeren. ‘s Anderendaags daagde een groep gemeentearbeiders op die met veel machtsvertoon de ganzen opgejaagd hebben. Uiteindelijk konden ze de negen dieren oppakken en werden ze weggevoerd. “Ze zeggen dat ze zullen uitzetten aan de dode Leie, maar ik geloof daar niets van. De dieren zullen op een diervriendelijke manier gedood zijn.”

Exotische dieren

Maarten Taevernier, diensthoofd Milieu, weerlegt dat. “Enerzijds waren er klachten, maar overlast is subjectief. Anderzijds zijn Canadese ganzen ook exotische dieren die schade toebrengen aan de biodiversiteit. We proberen die populatie te beperken door hun eieren te schudden. Dit jaar is dat niet gebeurd omdat we met een personeelswissel zaten. Ook zonder die klacht waren we allicht tussengekomen. Misschien noemen mensen twee ganzen niet schadelijk, maar uiteindelijk waren ze hier al met negen. In de omgeving van de Zwanebloemstraat was dat ook effectief schadelijk. We staan hier als gemeente recht in onze schoenen.”

(CR – foto CR)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier