Frans labo vindt legionella bij zieke werknemers van Clarebout Potatoes

© REUTERS
Redactie KW

Er is een zeldzame vorm van legionella aangetroffen bij werknemers van Clarebout Potatoes in Nieuwkerke die eind juli plots ziek werden. Dat ontdekte een Frans referentielabo. Om die piste te onderzoeken stuurt het Agentschap Zorg & Gezondheid ook de Belgische stalen naar dat labo. Een exacte oorzaak voor de tientallen zieken is er weliswaar nog niet.

Eind juli werd een honderdtal werknemers ziek in een week tijd. Ze hadden onder meer last van koorts. Het Agentschap Zorg en Gezondheid ging samen met het bedrijf op zoek naar de oorzaak. Het onderzoek werd snel verengd tot twee pistes: pontiackoorts, ook wel de veteranenziekte genoemd, en ODTS (Organic Dust Toxic Syndrome), een reactie op het inademen van toxines afkomstig van schimmels of bacteriën.

“Het onderzoek door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) toonde hoge concentraties toxines aan bij een eerste meting, in een grootte orde waarvan verwacht wordt dat die ODTS kan veroorzaken. Het is dus mogelijk dat de werknemers hierdoor ziek zijn geworden”, aldus het agentschap. Maar ook de hypothese van pontiackoorts werd onderzocht.

Legionellabacterie

Om die hypothese verder te onderzoeken, werd een grote groep van de patiënten onderzocht met een urinetest en twee bloednames voor bepaling van antistoffen. Dit zijn stoffen die het lichaam aanmaakt om de legionellabacterie te bestrijden. Bij de zieke werknemers blijven alle urinetesten negatief. “In de urine kan slecht één type wordt gedetecteerd. In het bloed en de omgevingsstalen kunnen meerdere types worden bepaald. In het Franse referentielabo vond men positieve resultaten voor een minder vaak voorkomende legionellabacterie in het bloed van enkele Franse patiënten”, aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Om die reden werden de bloedstalen van enkele Belgische patiënten vorige week doorgestuurd naar het Frans referentielaboratorium. Het is nog wachten op die resultaten en op bijkomende gegevens van het bedrijf over staalafnames in het watercircuit, om een goed onderbouwde uitspraak te doen over het legionellaspoor. Ook deze piste is dus nog niet uitgesloten. Het agentschap raadde het bedrijf wel aan om enkele genomen maatregelen aan te houden, gezien de metingen rond ODTS. Er is onder meer gevraagd om frequenter stof te verwijderen en een masker te dragen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier