Fietsers meten waar er in Roeselare het meeste roet in de lucht hangt

Guido reed dinsdag enkele kilometers met de meetfiets, tot het begon te regenen en hij vroegtijdig de rit moest afbreken. (Foto JCR)
Redactie KW

Een maand lang rijden fietsers twee keer per dag een vast parcours van 10 km door de stad. Op die manier willen ze de gezondste plekjes in de stad bepalen.

Samen met vrijwilligers doet de stad Roeselare fijn stof-metingen. Langs vastgelegde routes en met een meetinstrument wordt black carbon of roet in kaart gebracht. “Zo kan de fietser straks aan de hand van de luchtkwaliteitskaart zelf routes uitstippelen waar ze minder blootgesteld worden aan roet”, aldus bevoegd schepen Michèle Hostekint.

In totaal zijn er dertig vrijwilligers die via een beurtrol twee keer per dag fietsen. “De route start aan het fietspunt van Eco Velo op het Stationsplein. Een vastgelegde route van 10 km wordt afgefietst tijdens de spitsuren. Zo brengt de fietser langs veel gebruikte fietswegen in Roeselare. Langs drukke wegen, maar ook langs vrijliggende fietspaden. Het stadspark en het centrum. De fietsers rijden rond met een meettoestel en een gps in een zakje.”

“De resultaten wordne gepubliceerd op een kaart van Roeselare. Aan de hand van deze metingen willen we de fietsers helpen om een doordachte keuze te maken als ze zich tijdens de spits in het verkeer begeven. Er kan enkel bij droog weer gereden worden.”

De resultaten worden tegen het voorjaar van 2018 verwacht.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier