FANC lanceert campagne om mensen alert te houden voor radonproblematiek

Redactie KW

In het kader van de Radon Actie 2014 lanceert het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) een nationale sensibiliseringscampagne over de radonproblematiek in België.


De campagne begon op 15 oktober en loopt tot 15 november. De doelstellingen van de campagne zijn om op korte termijn radonproblemen te vermijden door een afdoende ventilatie in de huizen. “Op lange termijn willen we een algemene preventie bij nieuwbouw door luchtdichte vloerplaten en een afdoend ventilatiesysteem te voorzien”, aldus Boris Dehandschutter van het FANC.

FANC lanceert campagne om mensen alert te houden voor radonproblematiek


Radon is een radioactief gas dat gevormd wordt door het verval van uranium dat aanwezig is in de bodem en in gesteentes. In België is het in de ondergrond aanwezig. “De hoogste concentraties in België zijn in de Ardennen, maar ook in Vlaanderen is het raadzaam om te vermijden dat dit gas gebouwen binnendringt.”

Bij inademen van radon kan er longkanker ontstaan. “Vooral doordat huizen beter geïsoleerd worden, bestaat het gevaar dat er meer radon binnen de gebouwen zit. Het FANC lanceert daarvoor een sensibiliseringscampagne over de radonproblematiek in ons land.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier