Exportslachthuis Tielt voelt zich gegijzeld door stemmingmakerij.

Redactie KW

“Op dit moment wordt het slachthuis gegijzeld door een stemmingmakerij en liggen er 350 directe jobs en nog veel meer indirect mensenleed in de weegschaal”, stelt Exportslachthuis Tielt vrijdag in een persmededeling.

Het bedrijf reageert zo op de verontwaardiging die opsteeg door een schokkend filmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, waarin te zien is hoe varkens zwaar worden mishandeld. Het bedrijf erkent dat er fouten werden gemaakt, somt de maatregelen op die het al genomen heeft en vraagt “als goede huisvader de kans om de fouten recht te zetten”.

Een eerlijke kans

De directie zegt “bijzonder geschokt te zijn door de inhoud van de gemonteerde Animal Rights reportage en heeft onmiddellijk acties genomen om ervoor te zorgen dat de procedures gevolgd worden”. De directie ontkent de beelden niet, herhaalt dat het niet had mogen gebeuren en dat dit losstaande en geïsoleerde feiten zijn. Zij verontschuldigt zich en vraagt een eerlijke kans om haar activiteiten voort te zetten volgens de in de sector geldende voorschriften.

Het bedrijf somt vervolgens de maatregelen op die het al genomen heeft: zo heeft het een contract getekend om 6 extra camera’s te plaatsen in de betrokken zones. De directie zegt in volle transparantie te willen werken en 24/7 livestreaming ter beschikking te stellen aan een bevoegde instantie zoals het LNE.

Ontslagen

De directie vraagt dat de dienst Dierenwelzijn een voltijds functionaris afvaardigt. Ze heeft twee eigen medewerkers geschorst tot het onderzoek meer duidelijkheid verschaft over hun vermoedelijke fraudedaad. Ook bij de onderaannemers werden drie personen die de procedures hebben overtreden, ontslagen. De directie belooft ook te zullen investeren in bijkomende opleiding om het proces inzake dierenwelzijn maximaal te waarborgen.

Op 23/03 werd van een steekproefsgewijze kwaliteitsmonitoring overgeschakeld op een permanente kwaliteitsmonitoring in de desbetreffende zones van het slachthuis, aldus nog het slachthuis. Het bedrijf vraagt “aan de betrokken externe vervoerders om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun medewerkers te dwingen om de procedures op dierenwelzijn te allen tijde te respecteren”.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier