Europese Commissie lost eerste schapen in het Zwin bij Knokke-Heist

Redactie KW

Maandag wordt in het vogel- en natuurreservaat het Zwin in Knokke-Heist voor het eerst sinds lang opnieuw schapen ingezet. Dat kadert in het Europees natuurherstelproject ZTAR.

ZTAR staat voor Zwin Tidal Area Restoration en heeft een totaal kostenplaatje van 4.135.521 euro. Het project is officieel van start gegaan op 1 januari 2011 en loopt nog tot 31 december 2015. De bedoeling van dit LIFE+ project is het herstel van de Zwinvlakte, een gebied van 180 hectare in België en 27 hectare in Nederland.

Met dit ambitieuze project willen het Agentschap voor Natuur en Bos en de provincie Zeeland de natuur in de Zwinvlakte een tweede adem geven. Ze streven ernaar om de situatie uit de jaren 1980 terug te herstellen, met de vele broedvogels en soortenrijke slikken en schorren.

Het project bestaat uit vier grote natuurherstelacties: het herstellen van de broedvogeleilanden en de zoutwaterlagune, het afplaggen van minder interessant schorrevegetatie, het voorzien van begrazingsblokken en het verbreden en verdiepen van de Zwingeul.

Met het bezoek van de Europese Commissie zullen de werken aan de begrazingsblokken bijna afgerond zijn. Op maandag 10 februari arriveren de leden van de Commissie, waarna zij het raster zullen inspecteren en de schapen zullen lossen. Schapen worden al van oudsher gebruikt om duinen en dijken te begrazen. Hiervoor wordt opnieuw samen gewerkt met Steunpunt Levend Erfgoed en wordt gebruik gemaakt van het Vlaams schaap, een authentiek kustschaap dat hoog op zijn poten staat en veel wol produceert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier