Erosieproject Kleine Kemmelbeek van start in Dikkebus

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het project moet de sedimentafzetting in Dikkebusvijver, waar de Klein Kemmelbeek in uitmondt, een halt toeroepen. Het startschot werd donderdagavond gegeven in Dikkebus.

Het erosieproject is een samenwerking tussen de gemeente Heuvelland, stad Ieper, de landbouworganisaties, provincie West-Vlaanderen, Regionaal landschap de West-Vlaamse Heuvels, de watergroep en de Vlaamse landmaatschappij. Het doel van het project is de erosie langsheen de Kleine Kemmelbeek verminderen. Deze waterloop ontspringt bij de Kemmelberg, en mondt uit in Dikkebusvijver. Deze zomer werd het Europees subsidieproject goedgekeurd waarmee financiële steun gekregen werd om dit project te realiseren.

“Jaarlijks zien we de gevolgen van erosie op de akkers in Heuvelland,” zegt Jean-Pierre Geelhand de Merxem, schepen van Milieu van Heuvelland. “Het is zonde dat alle vruchtbare grond, meststoffen en zaaigoed afstromen richting Dikkebusvijver. Ook daar geeft deze erosie grote problemen. De vijver moet veel vaker geruimd worden dan vroeger, en dat kost enorm veel geld. Ook de drinkwaterproductie komt in de problemen door de vele afstroom van grond.”

Drie grote luiken

Het project loopt tot in 2019 en omvat drie grote luiken. De intergemeentelijke erosiebestrijdingscoördinator zal met de steun van de gemeenten persoonlijk langsgaan bij alle landbouwers die gronden hebben langsheen het traject. Ze zal in dialoog met de landbouwers nagaan hoe op bepaalde percelen de erosie verminderd kan worden. Dit kan gebeuren door natuurlijke dammen, erosiestroken of het gebruik van een erosieploeg. Er zullen ook studiedagen en demo’s gegeven worden om bepaalde technieken te tonen.

De provinciale dienst waterlopen zal sterk werk maken van onderhoud en ruiming van de Kleine Kemmelbeek. Waar nodig zal ook oeverversterking aangebracht worden, het profiel aangepast worden, of grote stenen in de waterloop gelegd zodat de stroom gebroken wordt. Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de beek minder inkalft.

Het regionaal landschap West-Vlaamse heuvels zal instaan voor het onderhoud van kleine landschapselementen langs de waterloop. Ook zullen nieuwe aanplantingen gebeuren waar nodig, om zo de oevers te verstevigen. Dit gaat dan vooral over houtkanten of knotbomen.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier