Eind deze maand starten baggerwerken in Dikkebusvijver

Foto EG
Redactie KW

De voorbereidende werken aan Dikkebusvijver zijn bijna afgerond. Eind deze maand gaan de echte werken van start. Die zullen ongeveer een jaar duren.

De ruimings- en verdiepingswerken zijn een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, de stad Ieper en de Watergroep. Ze worden uitgevoerd door de firma nv De Roeck uit Melsele. De kostprijs bedraagt ruim 600.000 euro. Er is een Europese subsidie van 55 procent voorzien, omdat de werken deel uitmaken van een groter Europees project waarbij het verbeteren van de biodiversiteit centraal staat. De provincie en de stad Ieper delen de kosten, na aftrek van de Europese subsidie. De Watergroep betaalt een vergoeding voor het oppompen van drinkwater.

Noodzakelijke werken

“Deze werken zijn nodig omdat grond uit Heuvelland in de vijver terecht komt via de Kleine Kemmelbeek die over een afstand van 5 km een verval kent van 35 meter. Tijdens dit verval is er veel erosie. De hellende percelen in het stroomgebied en beekoevers brokkelen geleidelijk af als gevolg van de kracht van het water in de waterloop”, klinkt het bij de provincie. “Tijdens de werken zal het slib in het nabijgelegen bestaande slibbekken opgespoten worden en zal het na verloop van tijd ontwateren. Daarom werden eerst de bermen van het bekken verhoogd. Na ontwatering zal geprobeerd worden om het bezinksel terug op de akkers, van waar het komt, af te zetten. Eerder werden er al ruimingswerken uitgevoerd in 1990-1991 en in 2005. Toen werd er respectievelijk 200.000 en 105.000 kubieke meter geruimd.”

“Dikkebusvijver is belangrijk voor de drinkwaterwinning, maar ook als waterbergingsruimte”

Het ruimen van Dikkebusvijver is nodig om de verschillende functies ervan te vrijwaren. De hoofdfunctie van Dikkebusvijver is de drinkwaterwinning. Zowat 80 procent van het volume drinkwater dat de stad Ieper verbruikt, komt uit de vijver. Ook nevenfuncties als recreatie en natuur zijn belangrijk. Daarnaast vormt Dikkebusvijver een belangrijke waterbergingsruimte. Bij hevige en langdurige neerslag kan het overtollige oppervlaktewater in de vijver vastgehouden worden en zo de stad Ieper vrijwaren van wateroverlast.

Extra dieptes

Om de diepgang voor langere tijd te garanderen, onder andere voor watersport, zal Dikkebusvijver plaatselijk verdiept worden. Daarnaast zullen tijdens de baggerwerken op een aantal plaatsen extra dieptes gecreëerd worden voor de vispopulatie. In deze geulen worden kooien geplaatst waarin vissen kunnen schuilen voor onder andere de aalscholver.

(EG/EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier