Eikelmuistuin in Moen moet populatie op peil houden

Redactie KW

Aan het kruispunt ‘Moen-Statie’ werd de derde Eikelmuistuin van Zuid-West-Vlaanderen geopend. Daarmee wil Natuurpunt, samen met de provincie, de Eikelmuis opnieuw een blijvende thuis bieden.


Natuurpunt Zwevegem beheert sinds 1980 de oude spoorwegbedding van Moen-Statie tot aan het kanaal Bossuit-Kortrijk. “Eikelmuizen vonden er hun ideaal biotoop. De aanwezigheid van een aanpalende boomgaard was daar niet vreemd aan.”, begint Eddy Loosveldt van Natuurpunt.

De eikelmuis eet naast insecten en andere dieren vooral fruit en vertoeft graag in boomgaarden met hoogstambomen. In de volksmond wordt dit diertje daarom ook wel ‘fruitratje’ genoemd. In de loop der jaren zijn veel hoogstamboomgaarden verdwenen en is het aantal eikelmuizen in de streek drastisch verminderd.

De bewuste boomgaard in Moen werd intussen ook gerooid, maar toch werden nog eikelmuizen waargenomen. Vandaar dat Natuurpunt Zwevegem besloot actie te ondernemen. “In 2012 kochten we hier een oude boomgaard aan met een oppervlakte van een kwart hectare. Deze werd nu heringericht als eikelmuisbosje. De oude pruimelaars werden behouden en de dode pruimelaars werden op stam behouden. Verder zorgen takkenhopen bedekt met maaisel, voor rust en fourageerplaatsen voor de eikelmuizen.”

Blijvende thuis

In een ander gebiedje, dichter bij het kanaal, werd enkele jaren terug ook een hoogstamboomgaard aangeplant. “We hopen de eikelmuis ook daar een blijvende thuis te bieden. De oude spoorwegbedding doet nu dienst als verbindingsgebied tussen de twee eikelmuisbosjes.”, aldus Eddy Loosveldt.

Ook de provincie werkt mee. Landbouwers die de Eikelmuis een warm hart toedragen, kunnen voor 5.000 euro aan plantgoed krijgen. Dit wordt dan nog eens gratis aangeplant ook.

(GVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier