Egemse kleiputten worden mogelijk natuurgebied (maar nog niet meteen)

Redactie KW

De voormalige kleigroeve van de firma Ampe in Egem ligt er al diverse jaren verlaten bij. De Provincie heeft nu het plan opgevat hier een zinvolle bestemming aan te geven en op woensdag 23 mei werd in CC Het Buurthuis een info- en inspraakmoment georganiseerd.

Sinds geruime tijd heeft de provincie West-Vlaanderen het plan opgevat om de Egemse kleiputten en de nabijgelegen gebouwen van de vroegere steenbakkerij Ampe een andere en zinvolle bestemming te geven. Om één en ander toe te lichten werd op woensdag 23 mei van 16 tot 20 uur een info- en inspraakmoment georganiseerd, waarop omwonenden en geïnteresseerden terecht konden voor tekst en uitleg bij de eerste voorontwerpen.

De bezoekers konden ook voorstellen of ideeën formuleren rond de invulling van de eventuele latere plannen. In grote lijnen zou het er op neer komen dat de vroegere kleiputten zelf zouden ongevormd worden tot natuurgebied of gebied voor zachte recreatie. Er zou tevens voorzien worden in een gedeelte voor wateropslag, dat dan ten dienste van de landbouw zou gesteld worden om droogteperiodes te overbruggen. Wat de herbestemming van de vroegere gebouwen betreft wordt gedacht om hier zonevreemde bedrijven onder te brengen, die zich momenteel in of rond de dorpskernen bevinden. Echt concreet zijn de plannen echter zeker nog niet. Nadat alle voorstellen binnen gekomen zijn, zullen die getoetst worden op haalbaarheid. Wanneer dit een positief resultaat oplevert, zal dit in een concreet ontwerp gegoten worden dat dan door de bevoegde bewindvoerders en instanties zal geëvalueerd en eventueel goedgekeurd worden.

Pas dan zal er kunnen gesproken worden van concrete plannen. Er zal dus nog heel wat water door heel wat zeeën moeten stromen vooraleer de nu verlaten site een nieuwe bestemming zal hebben.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier