Eerste werken Dikkebusvijver gestart

Redactie KW

De aannemer is in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen gestart met de voorbereidende werken voor de ruimings- en verdiepingswerken van de Dikkebusvijver.

De ruimings- en verdiepingswerken zijn een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, de stad Ieper en De Watergroep. Ze worden uitgevoerd door de firma nv De Roeck uit Melsele. Er wordt 55 procent Europese subsidie voorzien, omdat de werken deel uitmaken van een groter Europees project waarbij het verbeteren van de biodiversiteit centraal staat. De Provincie en de stad Ieper delen de kosten, na aftrek van de Europese subsidie. De Watergroep betaalt een vergoeding voor het oppompen van drinkwater.

Verdiepingswerken

Deze werken zijn nodig omdat grond uit Heuvelland in de vijver terecht komt via de Kleine Kemmelbeek die over een afstand van 5 km een verval kent van 35 meter. “Tijdens dit verval is er veel erosie. De hellende percelen in het stroomgebied en beekoevers brokkelen geleidelijk af als gevolg van de kracht van het water in de waterloop”, klinkt het bij de provincie West-Vlaanderen. “Tijdens de werken zal het slib in het nabijgelegen bestaande slibbekken opgespoten worden en zal het na verloop van tijd ontwateren. Eerst moeten de bermen van het bekken verhoogd worden. Na ontwatering zal geprobeerd worden om het bezinksel terug op de akkers, van waar het komt, af te zetten. Eerder werden er al ruimingswerken uitgevoerd in 1990-1991 en in 2005. Toen werd er respectievelijk 200.000 en 105.000 kubieke meter geruimd.” Kathleen De Schepper van de Watergroep: “In eerste instantie wordt materiaal aangevoerd om de berm rond het slibbekken te verhogen. Tegen mei zullen de voorbereidende werken achter de rug zijn en beginnen de baggerwerken.”

Natuur en recreatie

“Om de diepgang van Dikkebusvijver voor langere tijd te garanderen, zal die plaatselijk verdiept worden. Daarnaast zullen tijdens de baggerwerken op een aantal plaatsen extra dieptes gecreëerd worden voor de vispopulatie. In deze geulen zullen kooien geplaatst worden waarin vissen kunnen schuilen voor onder andere de aalscholver. Het ruimen van de vijver is nodig om de verschillende functies ervan te vrijwaren. De hoofdfunctie van Dikkebusvijver is de drinkwaterwinning. Zowat 80 procent van het volume drinkwater dat de stad Ieper verbruikt, komt uit de vijver. Ook nevenfuncties als recreatie en natuur zijn belangrijk. Daarnaast vormt Dikkebusvijver een belangrijke waterbergingsruimte: bij hevige en langdurige neerslag kan het overtollige oppervlaktewater in de vijver vastgehouden worden en zo de stad Ieper vrijwaren van wateroverlast.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier