Eerste ooievaarspaal in Kortrijk opgetrokken

Redactie KW

Op dinsdagnamiddag 26 mei werd de eerste ooievaarspaal van 8 meter hoog rechtgetrokken in natuurgebied Leiekant ‘t Schrijverke.

De ooievaarpaal moet ervoor zorgen dat de ooievaar, naast voldoende voedsel, ook geschikte nestgelegenheid kan vinden. Natuurpunt plaatste de ooievaarspaal en stad Kortrijk stond in voor de logistieke ondersteuning. Johnny Nuttin van vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen maakte het platform bovenaan de ooievaarspaal. “Het is de bedoeling dat een ooievaarspaar daarop een nest zal bouwen,” legt hij uit.

Kristina Naeyaert, voorzitter van natuur.koepel, legt uit dat het plaatsen van ooievaarspalen alleen niet zal volstaan om de ooievaar terug in de regio te krijgen. “Deze opvallende vogel houdt vooral van grote en open valleigebieden met typische gras- en hooilanden, waar voldoende voedsel te vinden is. Er zal dus ook moeten ingezet worden op herstel en instandhouding van deze biotoop.”

Help de Leie

Het plaatsen van de ooievaarspaal is een onderdeel van de actie ‘Help de Leie’, waarvoor al meer dan 10.000 mensen de petitie tekenden. “Het is duidelijk dat mensen vinden dat er meer kwaliteitsvolle natuur moet bijkomen.”

www.helpdeleie.be is een initiatief van alle Natuurpunt-afdelingen langs de Leie tussen Wervik en Gent.

(EDB – Foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier