Eerste ooievaarsjongen geboren in het nieuwe Zwin Natuur Park

10/05/17 om 17:19 - Bijgewerkt om 17:17

De jongen zijn af en toe zichtbaar vanop de ooievaarstoren, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen.

Eerste ooievaarsjongen geboren in het nieuwe Zwin Natuur Park

© IStock

Dit jaar zijn er in het Zwin Natuur Park 15 ooievaarsnesten ingenomen. Sinds begin april broeden er verschillende koppels en op 7 mei werden de eerste jongen verwelkomd. Er kan afgeleid worden uit het gedrag van andere ooievaars dat ook op andere nesten jongen geboren werden, maar omdat die nesten zich erg hoog bevinden, is er geen inkijk mogelijk.

Het broedsucces hangt af van het weer. Koud en nat weer in de eerste levensweken van ooievaars is meestal fataal. In goede weersomstandigheden kunnen er een twintigtal ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas bij het ringen van de ooievaars is er zicht op het broedsucces. Op woensdagnamiddag 14 juni worden de ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park geringd. Vorig jaar werden er 16 jongen uit zo'n 18 bezette nesten geringd.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!