Eencellig organisme zorgt voor prachtig zicht in Nieuwpoort

Voor volgende week wordt in de omgeving van de Havengeul opnieuw zeevonk verwacht. © PVB
Paul Bruneel

Langs de Nieuwpoortse Havengeul konden wandelaars de afgelopen dagen genieten van een prachtig lichtspektakel, al speelde de wind bij momenten wel spelbreker.

Het ging om het fenomeen zeevonk, een eencellig organisme dat zorgt voor prachtig flitsende nachtlichtjes. Wij gingen te raden bij Luc David van Natuurpunt Westkust om meer te weten te komen over dit wonder van de natuur. “Zeevonk komt voornamelijk voor in het voorjaar en in de zomer. Overdag lijkt het op een zalmrose pap. Je zou gaan denken aan milieuvervuiling, maar dat is uiteraard niet zo. Tijdens de nacht gaat het oplichten en het zorgt in de branding of bij woeling in het water voor een prachtig lichtspel. Zeevonk is een eencellig organisme, zeg maar een algje van 0,5 tot 1 millimeter en dat is al groot voor algen. Onder de microscoop lijkt het een doorzichtig ballonnetje met een staartje. Het is noch dier, noch plant en wordt gerekend tot de heterotrofe algen.”

Zeevonk is helemaal niet gevaarlijk, maar het is toch niet aan te raden om erin te gaan zwemmen, want gevoelige mensen kunnen geïrriteerd raken en bij grote hoeveelheden kan er een ophoping van amoniak ontstaan. Bij een echt woelige zee zakt de alg weg naar het diepe van de zee. Luc David heeft enige duikervaring met zeevonk. “Vroeger toen ik soms ‘s nachts nog aan duiken deed, werden je eigen bewegingen onder water gevolgd door die prachtige oplichtende algen. Het leek wel ledverlichting”, besluit Luc David.

De zeevonk blijft over het algemeen niet langer dan een week op dezelfde plaats. Voor volgende week wordt in de omgeving van de Havengeul opnieuw zeevonk verwacht.

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier