Dure garnaal: "Nog geen reden tot paniek"

16/06/17 om 14:42 - Bijgewerkt om 15:06

Garnalen zijn voor het ogenblik schrikwekkend duur. De veilingprijs draait rond de 13 euro per kilogram, waar dat vorig jaar gemiddeld 6,60 euro per kilogram was. In de winkel betaal je snel 100 euro voor een kilogram gepelde garnalen, wat het dubbele is van de gangbare prijs. "Toch mogen we nog niet panikeren", zegt reder Willy Versluys. "Wacht nog even, is de boodschap, want het topseizoen van de garnalen is het najaar en dan worden ze wel goedkoper."

De prijzen die de Belgische reders voor de garnalen kregen, varieerde de voorbije vier jaar tussen gemiddeld 3,48 euro per kilogram in 2014 en 6,60 euro in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Rederscentrale. Momenteel betaal je in de vismijn van Nieuwpoort 13 tot 14 euro. Natuurlijk is de Belgische aanvoer maar een klein deeltje van wat de Belgische consument koopt. Het gros van de grijze garnalen die in België worden gesmuld, komt uit Nederland. Vandaar dat de prijzen in grote mate daar worden bepaald.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!