Duiven zorgen voor overlast aan de kerk in Voormezele

Michel Leroy: "Het harde geluid op de plaat doet de vogels opschrikken." © Foto dvdb
Redactie KW

Sinds kort strijken dagelijks tientallen duiven neer op de kerk van Voormezele. Ze bevuilen daarmee niet alleen de dakgoten, maar ook het gebouw zelf. Michel Leroy probeert nu met een geluid de vogels af te schrikken.

“In november kwamen er plots meer en meer duiven zich vestigen op de kerktoren en in de dakgoten van de kerk”, vertelt Michel Leroy (81), die in Voormezele-Dorp recht tegenover de Onze-Lieve-Vrouwkerk woont. “Deze duiven verbleven eerst grotendeels op een gebouw in de Abdijmolenstraat. Maar begin november plaatsten de eigenaars metalen pinnen om de duiven te weren. Sindsdien zijn ze naar de kerk verhuisd.”

De duiven zorgen echter voor overlast. “De duiven brengen grote schade toe aan het mooie gebouw. Al na twee weken moest een firma de dakgoten komen schoonmaken. Indien dit blijft duren, zullen er grote kosten zijn aan dit waardevolle gebouw. We moesten dus iets doen om dit probleem op te lossen.”

Houten plank

Michel kreeg van verschillende mensen advies. “Men raadde mij aan om op de duiven te schieten, of om enkel te schieten om hen af te schrikken. Ik kwam op het idee om het geluid van een geweer na te bootsen.” Met een ijzeren plaat en een houten plank demonstreert hij voor ons hoe hij dit doet. Hij slaat, vlak voor zijn voordeur, enkele malen op de plaat en het harde geluid doet inderdaad alle vogels opschrikken en wegvliegen. “Dit doe ik enkele keren per dag en het helpt. Ze schrikken en vliegen weg van de toren. Zo blijven ze telkens toch een tijdje weg.”

Laatste keer

“Ook ‘s avonds let ik erop hoe laat deze vogels gaan slapen. Want dan is het juist belangrijk om hen nogmaals een laatste keer weg te jagen. Zo zullen ze hier niet blijven overnachten. De kraaien overnachten liever in bomen, maar het zijn vooral de duiven die hier nog willen blijven. Rond 19 uur wandel ik rond de kerk om hen nog een laatste keer weg te jagen”, aldus Michel tot besluit. (HMI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier