Drie toeristen verzorgd na aanraking met de kleine pieterman

Door de opwarming van het zeewater komt de kleine pieterman steeds vaker aan onze kust voor. © Foto JT
Redactie KW

Zaterdag moesten op het strand van De Panne drie toeristen verzorgd worden nadat ze op een stekel van een kleine Pieterman hadden getrapt.

De kleine pieterman is een visje van een 14-tal centimeter dat zich ophoudt in het warme ondiepe strandwater. Het venijnige baasje heeft de onhebbelijke gewoonte om zich in te graven in het natte zand met enkel de kop en de rugvin boven het zand. Wanneer iemand per ongeluk op het visje trapt, gaan de stekels tussen kop en rugvin omhoog en komt de grote stekel die vooraan zit in de voet terecht.

Stekel bevat giftige stof

Dat geeft na enkele seconden voor gevolg dat er een hevige brandende pijn optreedt rond de plaats van de stekel, een pijn die kan uitstralen naar andere plaatsen op het lichaam. Wanneer iemand deze onprettige ontmoeting heeft meegemaakt is het best om zo snel mogelijk een EHBO-post of een dokter te raadplegen. De stekel bevat immers een zeer giftige stof die zich razendsnel in het lichaam verspreidt wanneer geen behandeling plaatsvindt.

Zwelling bestrijden met heet water

De remedie om het gif te neutraliseren en de pijn wat te verzachten, bestaat erin om de getroffen zone onder te dompelen in heet water gedurende een klein uur. Het gif wordt immers door de hitte afgebroken, zodanig dat de pijn en de zwelling rond de plaats van de prik verdwijnt. Het visje behoort tot één van de giftigste dieren van Europa en in het buitenland zijn zelfs al enkele gevallen bekend met dodelijke afloop bij het niet verzorgen van de prik.

Bij het pootje baden hou je dus best iets aan de voeten, dit alleen kan de miserie van een pijnlijke confrontatie met het ‘pukkeltje’ – zo wordt het visje in de volkstaal ook genoemd – vermijden.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier