Drie slechtvalkjes geboren in Sint-Medarduskerk in Wervik

Redactie KW

Bijna vijf jaar geleden werd die nestkast geplaatst in de strijd tegen de verwilderde reisduiven en nu is er voor de eerste keer resultaat.

Een koppel slechtvalken in een nestkast aan de voorkant van de monumentale Sint-Medarduskerk in Wervik zorgde voor drie kuikens. Dat bevestigt voorzitter Marc Kino van de plaatselijke afdeling Natuurpunt. “Van bij mij thuis zie ik met een vogelkijker die nestkast”, zegt Marc. “Ik had twee kuikens gezien en ben na overleg met Rudy Vanden Broele van het kerkbestuur ter plaatse gaan kijken. Ik was daar een paar minuten en ging de nestkast niet binnen. Vorig jaar zat er daar een koppel slechtvalken, maar kwam het niet tot broeden Nu dus wel. Van waar dat koppel komt, weten we niet. Mogelijks uit Noord-Frankrijk of Ieper waar er op de toren van de Sint-Maartenskathedraal slechtvalkkuikens zijn geboren. Die kuikens gaan we nu laten groeien tot ze wegvliegen. Slechtvalken zien enorm scherp en ze gaan tot kilometers ver op zoek naar hun prooi. Het zijn roofdieren en fantastische jagers.”

Volgens Marc Kino moeten de duivenliefhebbers zich geen zorgen maken. “De kans dat een slechtvalk een sportduif gaat vangen is quasi uitgesloten“, benadrukt hij. “

Slechtvalken jagen op de wilde duiven en schrikken ze af . Dat soort duiven zorgt voor enorm veel vuil. Niet enkel uitwerpselen, maar ook pluimen.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier