Drie platanen geplant op Wapenplein in Oostende

Grote bomen hebben in verhouding ondergronds evenveel ruimte nodig als bovengronds. © DJ
Redactie KW

Gespecialiseerde firma’s hebben maandag drie platanen geplaatst op het Wapenplein. Het was het startschot van de vergroening die de komende maanden wordt ingezet in het stadscentrum.

“We kiezen op het Wapenplein bewust voor drie bomen die écht groot kunnen worden en zelfs onze achterkleinkinderen kunnen overleven. Het zijn mooie bomen die het plein extra zullen accentueren. Bovendien zijn ze goed windbestendig, kunnen ze goed tegen de schommelingen van ons klimaat en zorgen de bomen voor een nieuw ecosysteem”, duidt schepen Jean Vandecasteele (SP.A).

Sommige markt- en foorkramers uitten al hun bezorgdheid over het innemen van de ruimte op het Wapenplein. Maar volgens schepen Vandecasteele is dat niet nodig. “Iedereen behoudt zijn plaats. Hier en daar zal wat geschoven moeten worden, maar er verandert dus eigenlijk niets voor hen.”

Enige inspanning

De plaatsing was niet evident. “Ruimte voorzien in het stadscentrum, op een plein, is niet zo evident als in een park. Elke vierkante meter is verhard en ondergronds lopen heel wat leidingen”, aldus Vandecasteele. “Dergelijke grote bomen installeren in het stadscentrum vraagt dus enige inspanning. Grote bomen hebben in verhouding ondergronds evenveel ruimte nodig als bovengronds. De wortels van de boom hebben deze ruimte nodig, voor de stabiliteit en ook om voldoende voedsel en water te kunnen opnemen. Voor de bomen wordt een ondergrondse groeiplaats voorzien in bomengranulaat met lava. Op dit granulaat kan opnieuw verharding komen, maar ondergronds zullen de wortels kunnen doorgroeien.”

De Stad Oostende voorziet in deze fase van de vergroening nog acht zuilvormige iepen en een struikklimop in de Jozef II-straat. In de omgeving van de Sint-Petrus-en Pauluskerk komen drie winterlindes, één Hollandse linde, drie venijnbomen en smeerwortel.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier