Drie insecten ontdekt in Brugse heide die nooit eerder gezien werden in ons land

05/05/17 om 13:02 - Bijgewerkt om 13:01

De waarnemingen gebeurden in enkele stukken heidegebied rond Brugge die recent hersteld werden. 'Eeuwenoude heide herstellen is een goede zaak voor insecten', zegt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen .

Drie insecten ontdekt in Brugse heide die nooit eerder gezien werden in ons land

De duizendpoot Geophilus easoni. © GF

In 2014 werden op een twintigtal plaatsen in het Brugse heidegebied insectenvallen uitgezet. Drie jaar lang werden ze om de twee weken leeggemaakt. Er werden drie soorten gevonden die nog nooit eerder in ons land waren gezien: de duizendpoot Geophilus easoni, de kwelderbodemkrabspin Ozyptilawestringi en de loopkever Bembidion latinum. De biologen en vrijwilligers troffen ook nog soorten aan die in België weinig voorkomen, zoals de heidepiraat (spin), het glansgravertje (kever), de sneeuwvlo en de grote bandgroefbij.

De loopkever Bembidion latinum.

De loopkever Bembidion latinum. © GF

"Het herstel van de oorspronkelijke heide is een zegen voor de insecten", zegt entomoloog Wouter Dekoninck, die het project leidt. "Je vindt er weer meer insectensoorten die gedijen in heide en droge graslanden." Veel soorten die in de Brugse heidegebiedjes zijn gevonden, staan op de Vlaamse Rode Lijst. De herstelde heide helpt dus ook om kwetsbare insectensoorten in stand te houden. "We zouden de heide niet alleen moeten uitbreiden, maar ze ook voortdurend moeten onderhouden door stukken af te graven of er schapen te laten grazen. Zo vermijden we dat ze verbossen of vergrassen", vindt Dekoninck.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!