Dorine Witdouck uit Aalbeke is wereldkampioen met kweekvogels

Foto BWB © Foto BWB
Redactie KW

Dorine Witdouck uit Aalbeke is voor de vijfde opeenvolgende keer wereldkampioen geworden met de eigen gekweekte Europese vogels.

Het wereldkampioenschap vond plaats in Bari in Italië. Frank Debonnez en Dorine Witdouck kweken al jaren fraters, barmsijzen en putters, dat zijn vogels uit de familie van de carduelis. Dorine nam deel aan het WK met 12 vogels. Bij de stammen haalde ze goud, en ook een individuele distelvink won in de categorie kleurmutaties met 93 punten. Als je weet dat je op een WK maximum 94 punten kan halen voor een vogel, is dit wel een opmerkelijk resultaat. Het is niet de eerste overwinning van Dorine op een WK, die ook al het Belgisch en provinciaal kampioenschap op haar naam mocht schrijven.

“Het moeilijkste is topkwaliteit hebben, en je vogels op het geschikte moment in topconditie hebben”, beweert Frank, die zeker 6 uur per dag bezig is met de vogels.

“Het lijkt allemaal simpel, maar je moet er heel gemotiveerd mee bezig zijn om resultaten te halen.” Frank en Dorine hebben 90 vogels, waarvan er met 40 gespeeld wordt. De rest zijn kweekvogels. “De wereldkampioen, een vogel die brons haalde, en een vogel uit de stam die won, zijn met de hand opgekweekt. Als dat geen voldoening geeft”, klinkt het.

3.340 deelnemers uit 19 landen namen met 25.895 vogels deel aan het wereldkampioenschap.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier