Domein de Gavers in Harelbeke blijft bij de provincie

© GF
Redactie KW

Alle provinciale domeinen blijven dan toch bij de provincies en worden niet overgeheveld naar een gemeente of de Vlaamse overheid. Het gaat onder meer om Bokrijk, Dommelhof, de Gavers en Puyenbroeck. Dat besliste de Vlaamse regering.

De Vlaamse regering had eerst principieel beslist om de persoonsgebonden bevoegdheden zoals welzijn, jeugd, cultuur en sport weg te halen uit de provincies. De grondgebonden bevoegdheden, waaronder ruimtelijke ordening, zouden op provinciaal niveau blijven. Over de concrete invulling van die principes is nog flink gepraat binnen de Vlaamse regering. Het is bekend dat CD&V de provincies zo weinig mogelijk wil uitkleden en dat N-VA die het liefst weg wil.

Volgens Willem Migom van de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) is het duidelijk waarom de provinciale domeinen bij de provincies blijven. “Er is natuurlijk niets zo grondgebonden als een provinciaal domein, en vandaar is al redelijk snel beslist dat alle provinciale domeinen ook bij de provincies zouden blijven”, zegt hij.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier