Distels zijn doorn in het oog van Bellegems buurcomité

Bart Clement bij distels in bloei: "nu wacht men tot de distels in bloei staan, dus zijn we er al zeker van dat de distels zich volgend jaar nog veel meer verspreiden." (Foto EDB)
Redactie KW

Op verschillende plaatsen in Bellegem werden distels, die ondertussen al in bloei stonden, gemaaid na klachten uit de buurt. Bart Clement betreurt als spreekbuis van het buurtcomité dat er zo lang gewacht werd.

Bart Clement zou als spreekbuis van het buurtcomité van de Dottenijsestraat, IJzerhandstraat, Leuzestraat, Argendaalstraat, Steenlandermeers en een deel van de Bellegemsestraat en de Doornikserijksweg graag eens in gesprek gaan met de mensen van het groenbeheer over de wildgroei van distels, over zwerfvuil en over het onderhoud van grachten en van voet- en fietspaden.

Gevaarlijke voetpaden

“Mensen durven hun kinderen niet meer met de fiets naar school sturen omwille van de wildgroei van netels en distels rond die fietspaden. Voor de maaibeurt van vorige week kon je nog op slechts een van de zes rijen tegels stappen, tussen het kruid. De tegels van de voetpaden steken dan nog omhoog zodat het heel gevaarlijk wordt”, zegt Bart.

In de buurt van Bellegembos zie je naast de grasvelden voor de dieren een weelderige groei van distels. Dat is nog steeds bij wet verboden“, stelt Bart. Als aangestelde van het buurtcomité deed hij al verschillende keren een melding op het nummer 1777. “Het is frustrerend telkens een antwoord te krijgen dat dit zal doorgegeven worden, zonder zelf te kunnen overleggen.”

Het groenbeheer van stad Kortrijk en voornamelijk in Bellegem laat te wensen over“, zucht Bart, met wie we een rondrit deden naar de meest kritische punten. We zagen borders met struiken die de eigenaars op hun privégronden rond de weiden aanplantten, om wildgroei van distels in het gras tegen te gaan. Rond 4 ha land werd een border bloemen gezet om afspoeling van vruchtbare grond tegen te gaan. Buren zorgden ook voor waterbuffers op privégrond zodat bij hevige regenval de weilanden niet onder water komen te staan.

Graag gaan we in overleg met stad Kortrijk over hoe het moet met de borders langs de weg. Telkens moet er gemeld worden als er distels staan. Daar zou toch op tijd actie moeten ondernomen worden. We zijn er ons wel van bewust dat dit allemaal geld kost en dat de stad het niet gemakkelijk heeft nu er geen sproeistoffen meer mogen gebruikt worden. Maar nu wacht men tot de distels in bloei staan, dus zijn we er al zeker van dat de distels zich volgend jaar nog veel meer verspreiden. Met enkele buurtbewoners sneden we zelf al koppen van distels af, maar dat kan je niet voor de hele oppervlakte doen.”

Distels zijn doorn in het oog van Bellegems buurcomité
© EDB

De stadsdiensten maaiden vorige week een heel deel van de distels die in bloei stonden. “Jammer dat men ook het maaisel liet liggen, want dat zorgt nog altijd voor verspreiding. We willen niet dat natuur helemaal clean is, maar zouden graag hebben dat wildgroei in toom gehouden wordt”, zegt Bart.

Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) reageert dat de stad haar verantwoordelijkheid opneemt. “De bermen worden deels door een aannemer en deels door eigen diensten gemaaid. De aannemer is deze week gestart met maaien. In de planning zitten de meeste straten die vermeld werden.”

Biodiversiteit

“Weet wel dat er andere bewoners zijn die het omgekeerde vragen, namelijk zo lang mogelijk wachten met maaien van de bermen in functie van ecologie en biodiversiteit. Ondermeer in de Dottenijsestraat hebben bewoners bloemenmengsels ingezaaid om dit te versterken”, reageert Bert Herrewyn. (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier