Dierenasiel in Zwevegem vangt 50 honden op van failliete broodfokker uit binnenland

Redactie KW

Dierenasiel De Leiestreek aan de Avelgemstraat in Zwevegem heeft vrijdag 50 honden van diverse rassen verwelkomd, die na het faillissement van een broodfokker uit Kasterlee een nieuw onderkomen moesten krijgen.

“Gisteren kregen we een telefoontje van Dierenwelzijn Vlaanderen: of we wilden kijken hoe veel honden wij konden opvangen”, vertelt verantwoordelijke Veerle Debaillie. “Die kwamen van een kwekerij in Kasterlee, waar nog 400 honden verbleven. Vrijdag trokken we met onze vrijwilligers naar de bewuste broodfokker, waarna we met 50 honden van diverse rassen terugkeerden. Heel wat honden hebben schurft en sommigen snakten zo hard naar eten dat ze vocht om de korreltjes.”

Het dierenasiel uit Zwevegem kreeg in Kasterlee felicitaties van minister van dierenwelzijn Ben Weyts, omdat hij er zeker van was dat er voor elke hond een nieuwe thuis gevonden zal worden. “Mooi, maar het is wel ons asiel dat voor de kosten voor verzorging en medicatie opdraait”, benadrukt Veerle de keerzijde van de medaille. “Er zullen heel wat monden gevoed moeten worden tot deze dieren weer op hun plooi zijn. Ze moeten ook voldoende gesocialiseerd zijn vooraleer we een nieuw baasje voor ze kunnen zoeken. Vrijwillige handen zijn dan ook meer dan welkom om de hokken te onderhouden, net als milde schenkers die ons financieel of met puppykorrels kunnen steunen, of mensen die honden kunnen trimmen en er hier een paar een gratis beurt willen komen geven. De beestjes moeten ook eerst nog gecastreerd of gesteriliseerd worden vooraleer ze geadopteerd kunnen worden. Ook dié kosten zijn voor ons asiel.”

“Als er in de toekomst niet harder wordt opgetreden tegen dergelijke broodfokkers, zullen we nog geconfronteerd worden met dergelijke schrijnende toestanden“, vreest ze. “De broodfokker waar we de dieren ophaalden kreeg in 2014 nog een vergunning voor het houden en kweken van 1.200 honden.”

(RRZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier