Deze tuinbouwer uit Ingelmunster verwarmt zijn serres met bamboe

Philippe Verhaest

De ervaren tuinbouwer Filip Dendauw uit Ingelmunster plantte drie jaar geleden 1,3 hectare olifantengras – een bamboesoort – aan en gebruikt de jaarlijkse oogst om zijn serres te verwarmen.

“Enkele collega-serrebouwers maakten al gebruik van hout om hun complex te verwarmen, maar ik wilde nog een stapje verder gaan”, vertelt Filip deze week in Krant van West-Vlaanderen. “Door me te verdiepen in vakbladen leerde ik over de kwaliteiten van olifantengras, een in onze contreien niet zo bekende bamboesoort. Het leek me meteen ideaal, want ik had een akker van 1,3 hectare die te drassig was. In 2012 hakte ik de knoop door en plantte ik de bamboe aan.”

“Het aanplanten kost wel wat geld, maar de bamboesoort gaat tot 20 jaar mee. En vanaf het derde jaar heb je al flink wat opbrengst. Je moet het olifantengras ook niet bemesten en er zijn geen chemische producten nodig om mogelijk onkruid te bestrijden. De afvallende bladeren zorgen immers voor een natuurlijke bodembedekking en compostvorming. En eveneens mooi meegenomen: de bamboe stuurt ook zuurstof de lucht in.”

Overschot opslaan in een buffervat

Elk jaar in februari wordt er bamboe geoogst, met een eenvoudige maïshakselaar. In amper twee uur tijd is de klus geklaard. Daarna gaat de bamboe in een grote stookketel die volgens het pelletprincipe werkt. Dat gebeurt volledig geautomatiseerd. “Het grote voordeel aan olifantengras is dat het meteen droog is en je het product dus onmiddellijk kan gebruiken,” zegt Filip. “De stookketel verwarmt dan water en dat wordt via een leidingensysteem – zowel boven- als ondergronds – de serre ingestuurd. Het warme water dat ik niet meteen gebruik, wordt opgeslagen in een buffervat van 50.000 liter. Zo gaat er niks verloren.”

“De bamboe is goed om één maand mee te verwarmen, de rest van de tijd stook ik met hout, zoals veel van mijn collega’s”, nuanceert de tuinbouwer. Hoe dan ook verklein ik hiermee mijn ecologische voetafdruk, en dat vind ik belangrijk. Zo heb ik ook zonnepanelen en plaats ik bomen rond mijn waterpoelen… Die snoei ik jaarlijks en ook dat hout verdwijnt in mijn stookketel.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier