Definitief: geen asfaltcentrale in Lichtervelde

Op de site langs de Kortemarkstraat komt alvast zeker geen asfaltcentrale. (Foto Google Streetview)
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Er komt zeker geen asfaltcentrale in de Kortemarkstraat in Lichtervelde. Het RUP werd een jaar geleden al vernietigd door de Raad van State, maar zaakvoerder Axel Maes is de juridische veldslag beu. “Ik ben zelfs niet meer radeloos, maar gelaten. De strijdkracht is weg”, reageert hij.

De Raad van State vernietigde op 2 december 2014 al de besluiten van de Lichterveldse gemeenteraad, het Lichterveldse schepencollege én de deputatie van de provincieraad, die allen in het voordeel waren van de plannen van de firma Wegeniswerken Maes Adiel om een asfaltcentrale neer te poten. Nu, op 29 oktober van dit jaar, vernietigde de Raad van State “voor zover als nodig” ook het beroep tegen de gedeeltelijk toegekende milieuvergunning.

Concurrentiekracht kwijt

Een laatste episode in een juridische veldslag die al jaren aansleept. Zaakvoerder Axel Maes is ondertussen de wanhoop nabij. Voor hem hoeft de asfaltcentrale er zelfs niet meer te komen. “Een nieuwe asfaltcentrale heeft voor ons bedrijf geen nut meer, want die moest al operationeel geweest zijn in 2009”, reageert Maes. “Ondertussen zijn we onze concurrentiekracht aan het kwijtgeraken. Terwijl we vroeger frequent de laagste aanbieder waren voor aanbestedingen, zijn we nu steevast pas de tweede of derde goedkoopste. Terwijl we doorgaans een omzet van zo’n 8 miljoen euro draaien, ligt er voor volgend jaar nog maar 500.000 euro vast. Ze zijn goed bezig om ons bedrijf te doen verdwijnen.”

Geen contact met buurtcomité

Met ‘ze’ doelt Maes op het buurtcomité Leefbaar Lichtervelde, dat zich al jaren verzet tegen de komst van een asfaltcentrale. “Ik ben al maanden aan het proberen om af te spreken met de mensen van het buurtcomité, maar krijg daar geen gehoor”, aldus nog de zaakvoerder. “Ik wil met hen de toekomst van de site langs de Kortemarkstraat bespreken, want we willen die uiteraard behouden. Momenteel liggen de activiteiten daar voor 95 procent stil. Hetzelfde geldt trouwens voor onze site op de industriezone Kwakkel. De instapkost voor een zeef- en breekinstallatie ligt immers extreem hoog, en ook de voorwaarden die ons werden opgelegd zijn nogal streng. Ik ben ondertussen zelfs niet meer radeloos, maar gelaten. De strijdkracht is weg.”

(TV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier