Deelstaten bereiken akkoord over verdeling klimaatinspanningen

Redactie KW

De deelstaten hebben dinsdagavond een akkoord bereikt over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen tot 2020. Daardoor kan 450 miljoen euro uit de verkoop van emissierechten, die geblokkeerd stond op een rekening, worden vrijgemaakt om klimaatbeleid te voeren.

De federale en regionale ministers van Energie hadden eigenlijk in december vorig jaar al een akkoord over de verdeling van de klimaatinspanningen. De federale overheid engageerde zich ertoe 7.000 kton bijkomende reducties van broeikasgassen te realiseren. De drie gewesten zullen in de periode 2013-2020 hun uitstoot lineair beperken. Dat moet tegen 2020 leiden tot een daling met 15,7 procent in het Vlaams gewest, 14,7 procent in het Waals gewest en 8,8 procent in het Brussels gewest.

Het akkoord werd echter nog steeds niet in wetten omgezet. Er bleef immers discussie over de solidariteit tussen de gewesten, vooral tussen het Vlaamse en het Waalse. Wallonië heeft immers meer ruimte om installaties voor hernieuwbare energie bij te bouwen, en daar moet een Vlaams bedrag tegenover staan.

Die tarieven zullen worden gebaseerd op de gemiddelde prijs voor windenergie op land in Vlaanderen en Wallonië, werd dinsdag beslist. Voor de eerste schijf van 750 GWh die aangekocht wordt, is er een vermindering van 25%. Voor de schijf van 751 tot 1.500 GWh is dat -20%. Voor de schijf van 1.501 tot 3.000 GWh -15% en voor de schijf van 3.001 tot 3.500 GWh -10%. Voor de schijf vanaf 3.501 GWh is er tot slot een vermindering van -5%.

Vlaams Energieminister Bart Tommelein is tevreden. “Een goede samenwerking tussen de regio’s loont”, zegt hij. “Ik ben blij met het akkoord over de solidariteit, al blijft ons eerste doel uiteraard om met Vlaanderen zelf de doelstellingen te behalen.” Ook federaal Milieuminister Marie Christine Marghem is tevreden dat de regio’s opnieuw op één lijn zitten wat de klimaatuitdaging betreft.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier