Deelnemers Klimaatmars planten symbolisch windmolenpark aan de Vesten

Zo'n vijfhonderd mensen hebben doorheen de Brugse binnenstad meegestapt in de klimaatmars. © BP
Redactie KW

Zo’n vijfhonderd mensen hebben doorheen de Brugse binnenstad een klimaatmars gehouden. Hiermee willen ze onze regeringen oproepen om hun schouders te zetten onder een ambitieus klimaatplan.

De klimaatmars in Brugge gebeurde in navolging van tal van andere optochten die over de hele wereld onder de koepel van de ‘Global Climate March’ gehouden werden. Zoals bekend gaat morgen in Parijs een Klimaattop van start waarop wereldleiders afspraken willen maken om een meer leefbare planeet te creëren.

Optocht

De deelnemers riepen onze regeringen op om hun schouders te zetten onder een ambitieus klimaatplan. Om 14 uur verzamelden de manifestanten aan de voorkant van het station. Daarna wandelden ze naar ‘t Zand om vervolgens de binnenstad in te trekken. Het werd een kleurrijke en geanimeerde optocht waarbij deelnemers allerlei bordjes en spandoeken droegen. “Change the System/Not the Climate”, “Less Meat/Less Heat”, “Time’s up/Rise up”, “Doe het voor mij of voor mijn kleinkinderen”, “Op naar 100% groen tegen 2050” en “We willen ook nog gaan skiën”, waren slechts enkele van de slogans die te lezen vielen.

Papieren windmolens

Naast ‘Hart boven Hard Brugge’ en enkele sympathisanten van Groen en PVDA liepen ook de Brugse schepen van Leefmilieu, Mieke Hoste (sp.a), en sp.a-gemeenteraadslid, Pascal Ennaert, in de mars mee. In de Carmersstraat scandeerde de menige: “Kom op straat voor het klimaat”. Samen met enkele vrienden had medeorganisator Christophe Steyaert vierhonderd papieren windmolens gemaakt waarmee de manifestanten aan een oude windmolen op de Vesten een symbolisch windmolenpark maakten. “Een foto hiervan zullen we doorsturen naar Avaaaz, de organisatie die wereldwijd zo’n 2.300 klimaatoptochten overkoepelt”, aldus Steyaert. (svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier