Deadline voor bescherming kustpolders overschreden

Peter Bossu van SOS Kustpolders in de historische poldergraslanden van Lampernisse: "De milieubeweging wordt met de dag ongeduldiger." (GF)
Redactie KW

De Vlaamse regering nam nog geen beslissing over de bescherming van de historische poldergraslanden. Nochtans moest er tegen 12 mei een beslissing zijn.

In het Vlaams Parlement werd Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) hierover zwaar aangepakt door onder meer Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) uit De Haan. Zijn partij is voor de bescherming, maar die ligt nog altijd erg gevoelig. De historische poldergraslanden zijn weilanden die nooit werden geploegd gescheurd – en zo een unieke vegetatie en bijzonder reliëf behielden. Doorheen de jaren werden stapjes gezet richting bescherming, maar in de praktijk werden en worden elk jaar ook vele hectaren onherroepelijk omgeploegd. De milieubeweging dringt al jaren aan op meer bescherming, de landbouwers zijn zacht gezegd erg terughoudend.

Vlaamse regering

De bescherming van de nog resterende poldergraslanden werd opgenomen in de twee laatste Vlaamse regeerakkoorden. Op het einde van de vorige regeerperiode spraken de regeringspartijen af om alle graslanden wetenschappelijk nog eens in kaart te brengen en daarover een openbaar onderzoek te organiseren. “Het openbaar onderzoek werd afgesloten op 12 december 2014. Het decreet bepaalt dat de Vlaamse regering binnen de 210 dagen na het openbaar onderzoek een beslissing moest nemen. Dat was op 12 mei”, zegt Wilfried Vandaele, die al jaren pleit voor een betere bescherming en het thema in het regeerakkoord liet opnemen. “Maar de beslissing is er nog niet omdat minister Schauvliege het dossier niet op tijd ter goedkeuring aan de Vlaamse regering heeft voorgelegd.

Extra garanties

“Wij hopen dat er eerstdaags een akkoord komt”, reageert Peter Bossu van SOS Kustpolders, de vereniging die ijvert voor de bescherming. “Maar het is duidelijk dat CD&V zwaar afremt terwijl Open VLD extra garanties vraagt voor de landbouwers. Zowat de helft van de kustpolders zijn nu al beschermd, maar ga 5 meter uit beschermd gebied en er staan 200 vrachtwagens met aarde klaar om de grond op te voeren. Dat zou ecologisch een ramp zijn.”

(HH – foto HH)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier