De winter is in het land: eerste sneeuw, plaatselijke gladheid en krachtige wind aan zee

Redactie KW

Het is zaterdagmiddag wisselend tot zwaarbewolkt met van tijd tot tijd buien die soms winters kunnen zijn.

Op de Ardense hoogten valt de neerslag onder de vorm van sneeuw. Plaatselijk is ook onweer mogelijk. Er staat een matige noordwestenwind. Aan zee een krachtige tot stormachtige wind uit noordwest tot noord met pieken tot 80 kilometer per uur. De maxima schommelen rond het vriespunt op de Hoge Venen en 3 tot 7 graden elders.

‘s Avonds en ‘s nachts blijven er soms nog buien voorkomen met een winters karakter. Ten zuiden van Samber en Maas valt de neerslag in hoofdzaak als sneeuw en daar kan zich ook een sneeuwdekje vormen. De temperaturen zakken tot -2 graden op de Hoge Venen tot 4 graden die bij de zee.

Zondag komen er nog enkele winterse buien voor, in Hoog België zijn dat sneeuwbuien. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig uit noordwest tot noord. De maximumtemperaturen blijven rond het vriespunt schommelen op de Hoge Venen en 3 tot 5 graden in de andere streken.

Zondagavond verdwijnen de meeste buien waarna er een koude nacht volgt. De minima bedragen 1 tot -4 graden. Plaatselijk kan gladheid optreden. Na het optrekken van nevel en mist blijft het maandag droog met in de loop van de dag ook zonnige perioden. Het kwik stijgt tot 5 graden, in de Ardennen wordt het kouder. Dinsdag wakkert de zuidwestenwind aan, de bewolking neemt toe en later volgt er regen die in de hoger gelegen gebieden tijdelijk door sneeuw kan worden voorafgegaan.

Van woensdag tot vrijdag is het regenachtig, vaak ook winderig bij middagtemperaturen die oplopen naar ongeveer 9 graden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier