De Torenvalk Tielt wil niet dat nieuw jeugdcomplex in het stadspark komt

Het nieuwe jeugdbouw voorziet het stadsbestuur in het stadspark. (Foto RN) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lieven Vancoillie

Natuurpunt De Torenvalk verzet zich tegen het plan van het stadsbestuur om het nieuwe jeugdcomplex in het stadspark te voorzien.

“We namen kennis van de plannen voor de nieuwe jeugdlokalen in het stadspark Mulle de Terschueren. We zijn tevreden dat de stad hier werk wil van maken. Tot voor kort was er door de stad Tielt altijd gezegd dat de nieuwe jeugdlokalen in de buurt van het stadspark zouden komen. Dit omdat de meeste jeugdbewegingen graag in die buurt wilden blijven”, zegt Martine Langen van De Torenvalk.

“We zijn verrast dat er nu plannen zijn om niet rond maar in het stadspark te bouwen, een hoek van dit stadspark wordt ingeruild voor de jeugdlokalen, inclusief jeugddienst van de stad. We vinden het niet kunnen dat een met zorg ingerichte groenzone zomaar moet wijken voor bebouwing. Het stadspark is nu al een vrij klein park (dat met deze plannen nog met 400 vierkante meter vermindert), waar heel wat bewoners terecht kunnen voor regelmatige ontspanning in het groen. De extra druk van de jeugdbewegingen op dit park is altijd groot geweest, er is bovendien geen robuuste speelnatuur aanwezig.”

“Zo kan een inplanting nabij de Watewy/Sint-Paulus een goeie keuze zijn. In die buurt is er immers meer en robuust speelgroen aanwezig: niet alleen het speelbos is er enkele jaren geleden heringericht, ook de Watewy zelf biedt speelgroen. Op termijn kan een nabijgelegen perceel van anderhalve ha (dat nu al een groene bestemming heeft) in het huidige BPA tussen Watewy en Carrefour, ook op een ecologische wijze met lage kosten van speelgroen worden voorzien. Dit kan bijvoorbeeld als een Leaderproject ingediend worden, waardoor er 50 procent steun zou zijn. Bijkomend voordeel is dat alle jeugdbewegingen dan samen zitten en dat aan de behoeften aan speelruimte ook in de toekomst kan voldaan worden.”

“We vinden het erg spijtig dat er vooraf geen overleg gepleegd is met de buurtbewoners van het park, en geen advies gevraagd is aan de milieuraad, noch aan de Gecoro, vooraleer met de plannen van een architect op de proppen te komen. Zo is er bij ons weten niet onderzocht of deze bebouwing in het stadspark wel kan volgens het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Wij vroegen ook een dringend onderhoud met het stadsbestuur maar voorlopig blijft het stil.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier