De Torenvalk bouwt liefdesnestje voor dieren in Tielt

Lieven Vancoillie

Voor de 39ste keer wordt vandaag de Dag van de Natuur georganiseerd. Natuurpunt De Torenvalk is in de regio Tielt de grote voortrekker. Vrijwilligers bouwden een hooimijt, of een liefdesnestje voor dieren.

In het werkingsgebied van Natuurpunt De Torenvalk wordt vandaag op maar liefst tien locaties in de regio Tielt aan de natuur gewerkt. In Tielt wordt voor de eerste keer een hooimijt gebouwd, en dat in het enkele jaren geleden aangelegd gebied voor de kamsalamander, naast de Zuiderring in de buurt van de Meerlaantjesstraat.

“Een hooimijt is een (wilgen-)houten constructie constructie waarop hooi wordt gestapeld. De windt waait tussen het hooi waardoor het kan drogen. Vroeger zag je hooimijten overal in het landschap. Het is een typisch cultuurhistorisch landschappelijk element dat ook zéér interessant is voor de natuur.”

Er kunnen egels, martels, wezels en andere kleine zoogdieren in gaan wonen. Vogels gebruiken de hooimijt als uitkijkpunt, zijn er op zoek naar insecten of verzamelen losse hooisprietjes voor het bouwen van een nest. “En wie weet komt er ook wel een ‘hooimeid’ en een ‘hooijongen’ op bezoek, want het waren ook bekende ontmoetingsplaatsen waar geliefden elkaar in het geheim konden opzoeken. Kortom interessant voor mens, plant en dier.” Schepen Guido Mehuys kwam een kijkje nemen en zag dat het goed was. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier