De Panne wacht vruchteloos op fietsers Climaxi, die in Frankrijk even waren opgepakt

Redactie KW

Negen Belgen van de vzw Climaxi zijn woensdag enkele uren opgepakt door de Franse politie, nadat ze actie hadden willen voeren aan de kerncentrale van Gravelines. Na ruim vier uur van wachten en verhoren, mochten ze het politiebureau weer verlaten.

Dit hadden ze niet verwacht, de actievoerders van Climaxi. Tijdens hun fietstocht langs de Franse, Belgische en Nederlandse kust wilden ze mensen sensibiliseren rond de klimaatproblematiek, “maar het blijft een zomerse en leuke tocht”, klonk het op de website van hun beweging.

Nog voor ze goed en wel vertrokken waren in Gravelines, belandden de negen deelnemers echter meteen allemaal op het politiebureau. Ze waren immers – weliswaar slechts gewapend met drie spandoeken – naar de plaatselijke kerncentrale gefietst, waar het veiligheidspersoneel hen meteen staande hield en er versterking bij riep.

Toen waren we nog met negen!En toen waren we weer vrij! tralala… Wie nog wil meefietsen kan dat morgen: afspraak om 15 uur aan het Visserijmuseum van Oostduinkerke of morgenavond in camping Lombarde te Nieuwpoort. Wil je komen? Laat uw kerncentrale thuis a.u.b…Posted by Climaxi on woensdag 26 augustus 2015

“Er doken tientallen politiemensen en bewakingsagenten op en zelfs de procureur kwam ter plaatse”, verduidelijkt Filip de Bodt van Climaxi. “We hadden niet eens de tijd om onze spandoeken te ontrollen.” Ook het terrein van de kerncentrale hebben ze nooit betreden, verzekert de Bodt. Niettemin werden ze naar het politiebureau overgebracht, nadat ze al twee uur ter plaatse staande waren gehouden en hun spullen waren onderzocht. “De agenten dachten uiteindelijk dat we geen enkele inbreuk hadden begaan, behalve dan foto’s nemen. Maar de procureur besliste om toch verhoren af te nemen”, aldus de Belg. Het is hem onduidelijk of daar nog een staartje aan komt. “We snappen dat de zenuwen momenteel gespannen staan in Frankrijk”, besluit de Bodt, verwijzend naar de verijdelde aanslag op de Thalys vorige week. “Maar dit hoefde echt niet met zoveel machtsvertoon. We wilden daar gewoon even onze spandoeken uitrollen, een foto nemen en dan doorfietsen naar De Panne.” Een delegatie van de gemeente stond hen daar woensdagavond dan ook tevergeefs op te wachten. Om 15 uur denkt de groep vandaag wel ter hoogte van het Visserijmuseum in Oostduinkerke te zijn. (Belga/FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier