De nv Ghesquiere wil alle zwarte kruisen op gebouwen weg in Wervik

Redactie KW

De kruisen werden er aangebracht uit onvrede met de plannen om er een nertsenkwekerij te starten.

Het stadsbestuur ontving een brief van de nv Ghesquiere met de vraag wie de honderden zwarte kruisen gaat verwijderen op de serres en andere gebouwen van de bloemen- en plantenkwekerij op de Menensesteenweg. Er is een aanvraag om daar een nertsenkwekerij te voorzien. Begin november organiseerde de dierenrechtenorganisatie Gaia daar een protestactie in aanwezigheid van 1.500 à 2.000 sympathisanten uit binnen- en buitenland. Dierenactivisten kleefden toen zo’n tweeduizend zwarte kruisen op de gebouwen. In overleg met de burgemeester en de politie kreeg men hiervoor de toelating. Volgens burgemeester Youro Casier had de politie hierover vooraf contact met de afgevaardigd bestuurder van de nv Ghesquiere.

Opkuis door stadsdiensten

Amper een week na de vreedzame protestactie verwijderde stadspersoneel een deel van de zwarte kruisen. “Door de regen en wind kwamen er los en waaiden rond. Om te vermijden dat die kleefband terecht zou komen in de riolering en mogelijks zou leiden tot een verstopping van de waterhuishouding, kreeg de technische dienst opdracht om die kruisen te verwijderen”, aldus de burgemeester toen. “Met Gaia hadden we een overeenkomst dat de opkuis na de protestactie door de stadsdiensten zou gebeuren.”

“Alleen als stad niet aansprakelijk is”

De eigenaar van de gebouwen vraagt nu in een brief aan de stad dat alle kruisen worden verwijderd. “We hebben daarop ondertussen schriftelijk geantwoord”, zegt burgemeester Youro Casier. “Bij het aftrekken van die kruisen, blijkt er kans op beschadiging. We willen gevolg geven aan de vraag van de eigenaar, op voorwaarde dat de stad niet aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele schade.”

Er werd in de gebouwen ook ingebroken, met schade tot gevolg. “In die brief verwijst de nv Ghesquiere daar ook naar”, aldus de burgemeester. “Het onderzoek hierover is lopende. Het is al te gemakkelijk de schuld hiervoor af te schuiven op dierenactivisten.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier