De Gavers in Harelbeke is Blauwe Vlag voor uitmuntende waterkwaliteit kwijt

Redactie KW

Acht jachthavens en negen zwemvijvers in Vlaanderen mogen een jaar lang de Blauwe Vlag uithangen, maar de Gavers is daar niet meer bij.

De Blauwe Vlag is een onafhankelijk milieukwaliteitslabel voor stranden, zwemplassen en jachthavens die voldoen aan strikte criteria voor waterkwaliteit, milieu-educatie en -informatie, milieubeheer en veiligheid. Het label is een jaar geldig en is een beloning voor de uitbaters die zich inspannen voor een beter milieu. Vorig jaar werden nog twintig Blauwe vlaggen uitgedeeld. De Gavers in Harelbeke, de enige nieuwkomer vorig jaar, verliest zijn label. Nieuwkomers waren er dit jaar niet.

Groene sleutels

Er werden ook heel wat Groene Sleutels uitgedeeld. 103 toeristische ondernemers voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie, sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag.

“Vakantie betekent voor veel mensen genieten van natuur. Als je daarbij kiest voor een verblijf in een Groene Sleutel onderneming of een locatie waar de Blauwe Vlag wappert, dan mag je er van uit gaan dat die natuur met respect behandeld wordt. Zo’n Groene Sleutel of Blauwe Vlag krijg je namelijk pas na een onafhankelijke controle”, vertelt Kris Van Rossem van Bond Beter Leefmilieu. Ook de Groene Sleutel is slechts een jaar geldig.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier